AcasăNewsIgor Dodon, suspendat din funcția de președinte al Republicii Moldova

Igor Dodon, suspendat din funcția de președinte al Republicii Moldova

O nouă zi cu zarvă în Republica Moldova, ţară cunoscută pentru instabilitatea politică. 

Igor Dodon suspendat din funcție Sursa foto Twitter

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte al ţării.

Decizia a fost luată după ce acesta a refuzat în mod repetat să-i numească în funcţii pe cei şapte noi miniştri propuşi de premier, şi nu a dizolvat Parlamentul. Toate acestea, în ciuda faptului că el nu a ales un guvern în timpul prevăzut de lege.

Potrivit Curţii, interimatul şefului statului va fi asigurat de premierul Pavel Filip, care va semna decretul de dizolvare a Parlamentului.

La 9 iunie 2019, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a examinat sesizarea depusă de un grup de deputaţi privind constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova. “În baza Constituţiei şi a Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 13 din 8 iunie 2019, Curtea Constituţională a emis următorul aviz:

  1. Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituţională, pentru constatarea circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului şi de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens”.
author avatar
Emanuela-Andreea Pană
213 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger