AcasăNewsPresedintele Obama i-a convocat pe liderii Congresului la discutii privind criza...

Presedintele Obama i-a convocat pe liderii Congresului la discutii privind criza din Irak.

In timp ce ”greii” Casei Albe nu se hotarasc asupra unei masuri radicael in Irak, jihadistii SIIL ocupa pas cu pas, obiectivele strategice din aceasta tara

Presedintele Camerei Reprezentantilor, liderii democratilor si liderul minoritatii republicane s-au intalnit, ieri, cu Barack Obama la Casa Alba pentru consultari cu privire la masurile ce trebuie luate in criza din Irak. Intre timp, insurgentii sunniti au atacat si ocupat cea mai mare rafinarie din Irak.

In timp ce ”greii” Casei Albe nu se hotarasc asupra unei masuri radicael in Irak, jihadistii SIIL ocupa pas cu pas, obiectivele strategice din aceasta tara

Potrivit purtatorului de cuvant al Casei Albe,  Jay Carney, presedintele i-a invitat pe John Boehner,  presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, liderul minoritatii democrate, Mitch McConnell,  liderul minoritatii republicane din Senat si pe Harry Reid, liderul majoritatii democrate. Consultarile, impreuna cu ”echipa de securitate natinala” au vizat planul,  strategiile si optiunile” in vederea restabilirii autoritatii Guvernului in Irak. Pentru a contracara ofensiva jihadistilor SIIL sunt luate in calcul atacuri aeriene, inclusive cu drone dar si spirit logistic acordat Bagdadului. Era luata in calcul si o cooperare militara cu Iranul, insa Pentagonul a informat deja ca SUA nu are in plan un astfel de demers.

Pe de alta parte, miercuri, insurgentii au deschis focul cu mortiere si mitraliere grele asupra rafinariei din Baidjii, cea mai mare din tara, situata la nord-est de Bagdad.  Autoritatile au stopat operatiunile industriale si au evacuat personalul strain angajat al rafinariei, obiectiv care era incercuit de o saptamana de combatantii SIIL. Baidjii se afla la aproximativ 200 de kilometri nord-est de capitala si este situat pe ruta ce leaga Mossul si Tikrit, orase care se afla in mainile insurgentilor. Potrivit unui responsabil, 75% din rafinarie se afla sub controlul jihadistilor.

author avatar
Tudor Borcea
90 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger