AcasăNewsPreședintele Consiliului Fiscal dă vina pe pandemie: Ce se întâmplă cu revenirea...

Președintele Consiliului Fiscal dă vina pe pandemie: Ce se întâmplă cu revenirea economiei!

crestere economica

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, explică premisele care stau la baza eșecului unei reveniri a economiei într-un ritm viguros. Acesta arată că de vină este noul val al pandemiei.

În România există o revenire inegală a economiei

Daniel Dăianu este de părere că datele privind creşterea economiei româneşti în trimestrul III, care au surprins negativ piaţa şi i-au determinat pe economişti să revizuiască în jos estimările pentru acest an, este dovada că în România există o revenire inegală a economiei. De altfel, cu acceași situație se confruntă și alte state, nu doar țara noastră.

„Cei care mizau pe o continuare a revenirii economiei într-un ritm viguros constată că la noi îşi spune cuvântul noul val al pandemiei. În plus, ceea ce mulţi subestimează este că – aşa cum se întâmplă cam peste tot – avem o revenire inegală, care a părut să fie extrem de viguroasă, inclusiv în România, dar această revenire nu este repetabilă. Această încetinire în ultima parte a anului era de aşteptat. Vom vedea că în 2022, chiar şi sub auspicii favorabile, creşterea economică reală va fi considerabil inferioară celei consemnate la finele anului 2021″, sa declarat președintele Consiliului Fiscal Daniel Dăianu, la Profit News TV.

Creșterea reală a economiei în 2021 – 7%

Totuși, previziunile pentru acest an nu sunt neapărat rele, chiar cu încetinirea din ultimele luni. Comisia de Prognoză aşteaptă un avans de 7% al economiei în acest an, după o contracţie de 3,9% în 2020, anul agricol fiind, de exemplu, unul bun.

Președintele Consiliului Fiscal a vorbit și despre renunţarea la cota unică şi trecerea la impozitarea progresivă. Dăianu arată că este extrem de complicat de schimbat un regim fiscal, iar terminologia de „taxă pe lux” este una nefericită, mai eficiente fiind soluţii pentru o colectare mai bună a taxelor, și nu schimbarea sistemului.

author avatar
Alina Costache