AcasăNewsPresedintele Colegiului Medicilor: "Sanatatea ar trebui sa aiba 6% din PIB, in...

Presedintele Colegiului Medicilor: „Sanatatea ar trebui sa aiba 6% din PIB, in 2016”

Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a anuntat ca trebuie luate decizii urgente pentru a stopa declinul din sistemul de sanatate.

Printre altele, Astarastoae sustine ca este obligatoriu ca Ministerul Sanatatii sa obtina 6% din PIB, cel mai tarziu in 2016, si asta doar pentru a stopa declinul, nu pentru a rezolva problemele existente.

„Anul acesta ne-am fi dorit sa obtinem 4,5% din PIB. Am obtinut doar 4,2% si asta dupa ce ni se propusese 3,5%. A trebuit sa iesim in strada ca sa ajungem la 4,2%. Pentru anul viitor avem nevoie de 5,5% din PIB, iar in 2016 ar trebui sa ajungem la 6%. Nu inseamna ca rezolvam problemele, dar macar se opreste declinul” a declarat Vasile Astarastoae, conform Romania TV.

Presedintele Colegiului Medicilor sustine ca pentru imbunatatirea conditiilor ar trebui ca Sanatatea sa obtina cel putin 10% din PIB, „mai ales ca Romania este o tara europeana, iar in tarile din UE nu exista sa aloci mai putin de 10% din PIB pentru sanatate”.

Astarastoae anunta ca 21.000 de medici romani au parasit tara dupa Revolutie, 14.000 dintre acestia parasind Romania dupa 1 ianuarie 2007. Cifrele sunt cu atat mai alarmante daca ne gandim ca Romania a cheltuit 3,5 miliarde de euro cu scolarizarea celor 21.000 de medici.

author avatar
Cristi Ionita
113 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger