AcasăNewsPreşedintele Chinei, un gambler în „Las Vegasul asiatic”

Preşedintele Chinei, un gambler în „Las Vegasul asiatic”

Beijingul vede Macao drept un slujitor docil al principiului „o singură ţară, două sisteme”, o capitală a cazinourilor lumii transformată într-un paradis socialist. Puternicul Xi Jinping participă la comemorarea a 20 de ani de la predarea  fostei colonii portugheze Chinei, o regiune administrativă specială în care tensiunile politice din Hong Kong nu găsesc niciun ecou.

„Poporul chinez și guvernul central sunt mândri de realizările și progresele pe care Macao le-a făcut în ultimii 20 de ani de la întoarcerea în patria mamă, a declarat liderul chinez, primit de noul guvernator din Macao, Ho Iat-Seng, singurul candidat pentru această funcţie şi ales dintr-un comitet de 400 de membri, toţi loiali Beijingului. Multe artere din Macao au fost închise, luminile de neon al sălilor de jocuri s-au colorat în roşu, metrou a fost închis pe durarta vizitei prezidenţiale iar zborurile anulate. Mulţi jurnalişti cu paşapoarte de Hong Kong care lucrează pentru media străine şi locale nu au avut voie să intre în Macao. Acelaşi refuz şi pentru o delegaţie a Camerei de comerţ americane din Hong Kong.

Totodată, Beijingul a anulat acordarea de vize, începând din noiembrie, pentru locuitorii din zona continentală care doresc să ajungă în Macao până după 20 decembrie, ca parte a restricţiilor de securitate. Sistemul de tranzit feroviar uşor al oraşului, inaugurat pe 10 decembrie, va fi suspendat timp de trei zile, în timp ce operatorul de transporturi cu feribotul din Macao Turbo Jet a anunţat că a redus la jumătate cursele dinspre şi spre Hong Kong. Doar 60 de kilometri separă fosta colonie portugheză de cea britanică, două teritorii care “s-au predat”  pe rând Chinei la sfârşitul anilor 1990. Însă diferenţele (paradoxurile) există,  Macao urmăreşte fără să crâcnească politica guvernului comunist de la Beijing, deşi respiră capitalism: este singurul teritoriu chinez unde jocurile de noroc sunt premise, PIB-ul a  explodat, de la 6,4 miliarde de dolari în 1999 la peste 55 de miliarde, iar cazinourile sale plătesc într-o săptămână contribuţii guvernului cât Las Vegas într-o lună. Protestele sunt rarităţi în Macao,  unde mai mult de jumătate din cei 620.000 de locuitori au sosit din alte regiuni ale Chinei în ultimele decenii.

“Este o reuşită a Beijingului, din care Hong-Kongul trebuie să se inspire”, a spus Li Zhanshu, preşedintele parlamentului din Macao, lăudând “rădăcinile sociale naţionale puternice ale cetănilor săi”. Dar mai curând  este o recompensă pentru Xi Jinping, liderul chinez poate contempla liniştit loialitatea şi stabilitatea acestei regiuni administrative speciale, spre deosebire de turbulentul Hong Kong, care de şase luni este zguduit de proteste antiguvernamentale. Rămâne de văzut cât va fi Macao “studentul bun” al Beijingului ( la fel, Xi stă cu ochii şi pe Taiwan) şi până când lecţiile de guvernare comunistă vor avea trecere în aceste centre financiare ale Asiei.

author avatar
Bogdan Borcea
216 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger