AcasăNewsPresa vrea sa boicoteze dineul cu Trump

Presa vrea sa boicoteze dineul cu Trump

Relatia cu scantei dintre mass-media americana si presedintele tarii a pus in discutie participarea jurnalistilor la traditionala ceremonie organizata de Asociatia Corespondentilor de la Casa Alba, care urmeaza sa aibe loc in 29 aprilie.

In conditiile in care Donald Trump nu inceteaza sa atace ”presa necinstita si mincinoasa” sau asa zisele ”fake news”, numeroase voci fac apel la anularea acestui dineu a carui traditie dateaza din 1921.”Cum oare presa poate ciocni un pahar cu Casa Alba in conditiile care a afisat dispret pentru libertatea presei si admiratia pentru Vladimir Putin?”, a intrebat redactorul sef al The Atlantic, David Frum. Asociatia care organizeaza evenimentul (in scopul strangerii de fonduri pentru burse de studiu al jurnalismului) a dat asigurari ca dineul se va avea loc. Casa Alba a confirmat ca acesta se afla pe agenda lui Trump, in ciuda unor dubii (deja) cu privire la participarea sa. Editorialistul Robert Schlesinger (US News& World Report) a sugerat colegilor un boicot al dineului, daca Donald Trump va participa. ”Lasati-l pe acest narcisist obsedat de audienta si de numarul oamenilor sa se adreseze unei sali goale!”, a indemnat el. Pentru alti jurnalisti (Washington Post ) dineul a devenit un eveniment ”inadecvat”. Corespondentul Slate, Jacob Weisberg, a cerut anularea dineului, ”un spectacol in contradictie cu rolul presei”, iar animatoarea tv Samantha Bee a prevazut deja un eveniment alternativ, in sprijinul Comitetului pentru protectia jurnalistilor. Deborah Potter, fost corespondent CBS News si director al centrului NewsLab, a estimat ca ”dineul a devenit o creatura a Casei Albe, unde jurnalistii se pun in slujba puterii”. ”Nu este acceptabil sub nici o administratie”.

Alec Baldwin, presedintele SUA!

Un ziar din Republica Dominicana, El Nacional, a publicat un articol in care apare pozitia lui Donald Trump vizavi de coloniile israeliene, ilustrand articolul cu o fotografie a premierului israelian, Benjamin Netanyahu si cu una in care actorul Alec Baldwin apare imitandu-l pe Trump. Culmea ironiei, Baldwin are un succes nebun in rolul noului presedinte al SUA, in emisiunea satirica Saturday Night Live (NBC). Trump a calificat emisiunea ”imposibil de urmarit, actorii sunt groaznici, o treaba proasta facuta de o televiziune proasta”. Nu chiar asa proasta, se vede treaba, daca jurnalistii de la El Nacional nu au observat diferenta intre Trump si personajul interpretat de Baldwin. Amintim ca in octimbrie 2016, un ziar brazilian a folosit si el o fotografie a actorului in locul uneia a lui Trump.

Primele expulzari ale clandestinilor

In timp ce Trump , invins de justitie (deocamdata) a declarat ca vrea sa ”scoata” un nou decret anti-imigranti, autoritatile americane au arestat si expulzat sute de persoane care se afla clandestin pe teritoriul SUA, primele operatiuni de acest gen de la investirea lui Donald Trump. Actiuni ale agentilor ICE ( (Immigration and Customs Enforcement), au avut loc in Los Angeles, New York, Chicago, Austin si in alte orase. Populatia clandestina din SUA este estimata la 11 milioane de persoane. Administratia Obama a facut si ea cel putin sase operatiuni similare, botezate ”Cross Check”

Slovenia, posibila gazda a intalnirii cu Putin

Primul summit Trump-Putin ar putea avea loc in Slovenia, in Ljubljana. Propunerea a venit chiar de la presedintele sloven, Borut Pahor, care a fost primit, vineri, la Kremlin. ”Sigur, este un loc bun pentru a avea un astfel de dialog”, a declarat Vladimir Putin referindu-se la tentativa lui Trump de a ameliora relatiile SUA-Rusia, grav deteriorare in ultimii ani. ”Dar asta nu depinde numai de noi, depinde si de o serie de lucruri, de problemele actuale. Dar daca aceasta intalnire va avea loc, nu am nimic impotriva sa fie la Ljubljana”, a adaugat el. Slovenia este, de altfel, tara unde s-au intalnit prima data, in 2001, George W. Bush si Putin. In plus, este tara in care s-a nascut si a crescut actuala Prima Doamna a Americii, Melania Trump.

Lavrov: Twitter nu inlocuieste profesionismul

Faptul ca presedintele SUA se foloseste de contul Twutter, ca si alti functionari americani, nu inseamna ca aceasta poate inlocui o echipa de profesionisti, a estimat, ironic, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavtov. ”Este un mijloc important in lumea de astazi, dar nu poate inlocui o echipa. Sunt convins ca americanii inteleg bine asta”, a spus Lavrov. Pe de alta parte, ministrul rus de Externe a declarat ca, in casdrul viitoarei sale intalniri cu omologul sau american, Rex Tillerson, va discuta despre situatia din Ucraina, relatiile bilatarale Moscova-Washington, dar si despre ”marile probleme internationale”.

author avatar
Tudor Borcea
138 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger