AcasăNewsPresa straina: "Emil Boc demisioneaza pe fondul protestelor si al scaderii popularitatii"

Presa straina: „Emil Boc demisioneaza pe fondul protestelor si al scaderii popularitatii”

Presa internationala relateaza, luni, despre demisia premierului roman Emil Boc pe fondul protestelor fata de masurile de austeritate decise de Guvern in 2010 si al scaderii popularitatii Partidului Democrat-Liberal inaintea alegerilor parlamentare de la sfarsitul lui 2012.

Premierul roman Emil Boc a anuntat luni demisia sa si a Guvernului de centru-dreapta pe care il conduce si a carui cota de incredere s-a prabusit, in timp ce opozitia cere alegeri anticipate, relateaza AFP. Mai multe voci din cadrul propriului sau partid (PDL) au cerut plecarea lui Boc in ultimele saptamani, pe fondul protestelor organizate timp de aproximativ 15 zile in toata tara, continua agentia franceza.

Din 13 ianuarie, 1.000 de romani se reunesc in fiecare seara in Piata Universitatii din centrul Bucurestiului pentru a manifesta impotriva politicii de austeritate pusa in aplicare de Guvernul de centru-dreapta, aminteste Le Monde.

Pensionari furiosi, studenti dezamagiti de un sistem de invatamant precar, infirmiere exasperate de lipsa mijloacelor de lucru vin sa isi strige nemultumirea in piata. „Nu mai putem!”, afirma infirmiera Adriana Vintila, citata de cotidianul francez. „Patru milioane de romani au plecat sa lucreze in strainatate pentru ca nu mai pot supravietui in propria lor tara. Eu nu vreau sa plec, Guvernul trebuie sa plece”, adauga ea.

La randul sau, postul de radio Vocea Americii adauga ca desi au fost in majoritate pasnice, protestele au generat si unele confruntari violente intre demonstranti si politi. Agentia chineza Xinhua aminteste ca manifestantii au cerut demisia Guvernului si a presedintelui.

Cotidianul britanic The Guardian scrie despre demisia unui premier european inaintea alegerilor si dupa mai multe saptamani de proteste la nivel national fata de masurile de austeritate, adaugand: „Nu este Lucas Papademos al Greciei (inca). De fapt este Emil Boc al Romaniei”, precizeaza acesta.

Cotidianul bulgar Sofia Echo anunta demisia premierului Boc, citand motivatia acestuia, respectiv ca renunta la mandat pentru ca „este momentul pentru decizii politice importante”. „Este momentul unor decizii politice importante. De aceea am luat decizia de a depune mandatul Guvernului”, scrie si agentia rusa RIA Novosti, citandu-l pe premierul roman.

Reuters scrie ca Guvernul Boc a implementat taieri de salarii si cresteri de taxe pentru a se conforma conditiilor de imprumut ale Fondului Monetar International si pentru a revigora economia dupa o recesiune grea.

„Este foarte probabil ca viitorul premier sa fie un tehnocrat, probabil de la banca centrala sau cineva din cadrul serviciilor de informatii centrale”, sustine comentatorul politic Mircea Marian, citat de Reuters.

Associated Press, preluata in special de Washington Post si Wall Street Journal, il citeaza pe Emil Boc afirmand ca demisioneaza pentru a „detensiona situatia sociala”, referindu-se la saptamanile de protest din Romania fata de masurile de austeritate introduse in 2010.

Agentia germana DPA citeaza analisti care sustin ca demisia lui Boc are ca scop sa recapete increderea alegatorilor inaintea alegerilor parlamentare, ce urmeaza sa aiba loc in 2012.

BBC News Online relateaza, de asemenea, ca premierul roman si-a dat demisia dupa o serie de proteste fata de masurile de austeritate, organizate in pofida cresterii economice inregistrate de Romania anul trecut, in timp ce postul de radio RFE/RL sustine ca inca nu este clar cine va forma viitorul Cabinet.

Televiziunea araba Al-Jazeera aminteste ca popularitatea PDL a scazut sub 20 la suta inaintea alegerilor parlamentare, in timp ce alianta formata de opozitie are peste 50 la suta in sondajele de opinie.

author avatar
Ciprian Purice
319 afisari

1 COMENTARIU

  1. MONARHIA SALVEAZA ROMĂNIA !
    – ESTE TIMPUL ŞI SINGURA SOLUŢIE !
    Anul acesta se împlinesc 65 de ani de la distrugerea în 1947de către cei 800 comunişti cu ajutorul armatei sovietice de ocupaţie a statului român de drept REGATUL ROMÂN, MONARHIA ROMÂNĂ şi forţarea M.S. REGELE MIHAI I să abdice.
    Vreţi un nivel de trai ca în ANGLIA, SPANIA, OLANDA, BELGIA, etc…., ţări europene cu monarhii, ALEGEŢI REVENIREA LA REGATUL ROMÂN, MONARHIA ROMÂNĂ şi M.S.REGELE MIHAI I, altfel veţi fi poporul orbilor, sclavi în propria ţară sau sclavi pe plantaţii în celelalte ţări europene şi vom fii în continuare de râs drept MĂMĂLIGA Europei pentru toate naţiunile europene.
    MONARHIA SALVEAZA ROMÂNIA ! REGELE MIHAI ! REGELE MIHAI !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger