AcasăNewsPresa internationala despre alegerile din Franta: Victoria lui Hollande anunta schimbari in...

Presa internationala despre alegerile din Franta: Victoria lui Hollande anunta schimbari in Europa

Alegerea socialistului François Hollande ca presedinte al Frantei ar urma sa marcheze o schimbare pentru Europa, in fata crizei, in special in privinta politicilor exclusiv de austeritate, a scris duminica seara si luni dimineata presa europeana si asiatica.

In Germania, Financial Times Deutschland evoca o „cotitura, mai ales pentru Angela Merkel”, cancelarul german, promotoarea austeritatii in combaterea crizei datoriilor, care nu si-a ascuns sustinerea fata de presedintele invins Nicolas Sarkozy. „Este foarte neplacut pentru Merkel. Nu atat pentru ca Hollande ar ameninta salvarea euro, ci pentru ca solicitarea sa de completare a pactului fiscal cu masuri de crestere afecteaza suprematia cancelarului in Europa”, continua cotidianul economic.

Publicatia berlineza Tagesspiegel (de stanga) vede Franta „despartindu-se simbolic de Europa de Nord si apropiindu-se de (Europa de) Sud, in termeni de indepartare fata de disciplina bugetara”, iar Germania ramanand cu „prea putini aliati”. Iar daca „pietele isi pierd increderea in Franta, acest lucru va slabi euro”.

Insa, in opinia Stuttgarter Zeitung, Franta singura nu va putea sa induplece Germania in privinta austeritatii. „Oricat de importanta ar fi Franta in a face Europa sa avanseze, ea nu este suficient de puternica pentru a-si impune vointa altor mari puteri”.

Potrivit The Independent, de la Londra, victoria lui Hollande „anunta o schimbae in modul in care Europa va aborda criza datoriei si felul in care Franta va actiona in lume”.

„Hollande triumfa in fata politicii de austeritate a lui Sarkozy”, apreciaza The Times (apropiat conservatorilor), in timp ce Financial Times scrie ca „Hollande obtine presedintia franceza, Sarkozy devine ultima victima a bastonului ridicat impotriva puterilor in exercitiu”.

„François Hollande a preluat puterea in Franta, inversand tendinta unei alunecari spre dreapta si xenofobie in politica europeana”, releva, la randul sau, The Guardian (apropiat de opozitia laburista), in timp ce tabloidul Daily Mail scrie in franceza „Au revoir président bling bling”.

„Impotriva «lantului austeritatii», François Hollande, candidatul socialist, a promis sa revina asupra unora dintre deciziile cele mai contestate ale lui Sarkozy (…). Hollande este omul care promite sa transforme mostenirea Angelei Merkel si sa adopte o strategie diferita in lupta impotriva crizei si pentru stabilizarea euro”, scrie cotidianul economic portughez Jornal de Negocios, care afirma, in plus, ca, la Berlin, Hollande „nu este persona non grata, ci aproape”.

„Hollande prevede sa vorbeasca cu Merkel inca din aceasta (duminica) seara despre viitorul axei franco-germane”, subliniaza, la randul sau, concurentul sau, Diario Economico.

„Parisul se schimba si Europa se schimba”, scie publicatia italiana La Stampa (de centru-dreapta), adaugand ca „probabil ca multe se vor schimba in Europa” si avertizand ca „vom vedea cum isi va tine promisiunea” de a „rupe pactul fiscal” european.

„Franta vireaza la stanga”, afirma Corriere della Sera (centru-dreapta), care releva ca, „in ultimele zile, favoritul Hollande a stiut sa rupa izolarea din Europa”. „Cuvintele presedintelui BCE Mario Draghi (despre necesitatea obiectivului de crestere) pareau sa dea dreptate pretentiei lui Hollande de a adauga un capitol tratatului de stabilitate”, adauga cotidianul.

„Franta intoarce o pagina”, scrie cotidianul de centru-stanga La Republica, in timp ce, in opinia cotidianului economic Il Sole 24 Ore, Hollande este „un moderat, un social-democrat, un om linistit. care vrea sa schimbe fara sa bulverseze, dupa cum a transmis deja City de la Londra, preocupat de atacuri impotriva bogatilor si lumii financiare, «nu sunt periculos»”.

In Spania, El Pais (centru-stanga) scrie ca „stanga europeana renaste pe acest 6 mai in Franta” si ca alegerea candidatului socialist „deschide o noua etapa politica in Franta, dar si in Europa”, odata cu sfarsitul „directoratului cunoscut sub numele Merkozy” si cu „tot accentul pus pe austeritate”.

In opinia jurnalistilor de la El Mundo (centru-dreapta), alegerile prezidentiale franceze au fost „foate marcate de cea mai rea criza economica si sociala din ultima jumatate de secol”, iar presedintele-ales a avut grija sa o sune pe Angela Merkel si sa pledeze pentru „o clauza de crestere in tratatul european de austeritate”.

Cotidianul catalan El Periódico (stanga) scrie ca „venirea lui Hollande la (Palatul) Elysée deschide o noua etapa in politica europeana (…), socialistul promitand sa revizuiasca tratatul de disciplina bugetara cu masuri de crestere” economica.

Le Soir, o publicatie belgiana francofona de refereinta, evoca un „Hollande, presedinte de cotitura asteptat” si avertizeaza ca, „dupa proba cuceririi, (urmeaza) cea a puterii. Invingatorul nu va beneficia de nicio stare de gratie”.

La Libre Belgique impartaseste aceasta opinie, scriind ca „desi profilul lui Hollande a linistit, noul presedinte nu va beneficia de o perioada de gratie”. Ziarul subliniaza ca Hollande „datoreaza in parte alegerea sa unei respingeri a personalitatii lui Nicolas Sarkozy”.

In Suedia, in opinia Svenska Dagbladet (liberal), „austeritatea nu castiga majoritatea”, iar in Finlanda postul pubic de radio YLE apreciaza ca „venirea la putere a lui Hollande nu va afecta doar Franta, ci va zgudui totodata viitorul politic al intregii Europe”.

„Era Sarkozy s-a terminat”, anunta cotidianul economic olandez NRC Handelsblad, in timp ce De Telegraaf (popular) titreaza „Petrecerea s-a terminat pentru Sarkozy”.

„Republica socialista Franta”, titreaza cotidianul rus Kommersant, adaugand ca „francezii nu erau multumiti de bilantul celor cinci ani de mandat al lui Sarkozy”. „In jurul lui Hollande s-au reunit forte foarte diferite, incepand de la extrema stanga si pana la centristi”, subliniaza ziarul.

In Asia, agentia japoneza Jiji Press apreciaza, la randul sau, ca succesul lui François Hollande in Franta si al partidelor care se opun austeritatii in Grecia reprezinta un avertisment serios pentru Europa. „In urma acestor judecati severe din partea alegatorilor, Uniunea Europeana (UE) va trebui, in mod inevitabil, sa isi revada directia”, adauga Jiji Press.

Asahi Shimbum titreaza, la randul sau, ca „Franta a optat pentru schimbare”, in timp ce Mainichi Shimbum subliniaza ca Angela Merkel l-a felicitat pe François Hollande.

In Australia, The Australian titreaza despre o „Europa (care) cauta sa scada mizeria austeritatii”, The Sydney Morning Herald ca „Europa priveste spre perioada de dupa Sarkozy”, insa The Australian Financial Review subliniaza ca „pietele sunt ingrijorate de victoria socialista”.

author avatar
Ciprian Purice
196 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger