AcasăNewsPresa germana relateaza pe larg despre protestele din Romania!

Presa germana relateaza pe larg despre protestele din Romania!

Marile ziare, posturile de radio, televiziunile si publicatiile online din Germania au relatat inca de la inceput despre protestele din Romania, intr-o tara in care presa acorda multa atentie oricaror manifestatii impotriva programelor de austeritate.

Chiar si ziarele regionale ca Hamburger Abendblatt se concentreaza nu numai asupra violentelor, incendiilor si jafului de pe strazile din centrul Bucurestiului, asupra zecilor de raniti si huliganismului unor microbisti sau asupra protestelor din celelalte orase ale tarii, ci si asupra furiei generate de „stilul autoritar” al presedintele Traian Basescu.

Frankfurter Rundschau si unele ziare regionale se refera la Raed Arafat si la conflictul provocat de proiectul reformei sanatatii, la coruptia si nepotismul din tara si, nu in ultimul rand, la programul de economisire adoptat de Guvern.

Postul public national de radio, Deutschlandfunk, evidentiaza partile bune ale acestui program de austeritate care, chiar si impus de FMI, „a adus Romaniei, in vremuri grele, stabilitate si o crestere economica sanatoasa”.

Deutschlandfunk il citeaza pe premierul Emil Boc care s-a aratat constient de faptul ca beneficiile programului sau de austeritate nu au ajuns inca, din pacate, sa umple buzunarele cetatenilor. Presa isi imparte simpatiile, partial, si in functie de propria orientare politica. Publicatiile conservatoare se arata mai putin critice la adresa Guvernului de centru-dreapta de la Bucuresti, decat cele de stanga.

La randul lor, cele de stanga precum Die Tageszeitung de la Berlin sunt mult mai inclinate sa critice ideea privatizarilor din sistemul sanatatii si sa acorde intelegere demonstrantilor care-l condamna pe Traian Basescu, invocand „jefuirea statului social”.

Die Welt il citeaza pe premierul Romaniei, Emil Boc, reluand apelul sau la dialog si memorabila declaratie a acestuia potrivit careia aruncatul cu pietre nu este o solutie.

 

author avatar
Ciprian Purice
249 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger