AcasăNewsPremierul si ministrul Apararii, audiati la Inalta Curte de Casatie si Justitie

Premierul si ministrul Apararii, audiati la Inalta Curte de Casatie si Justitie

Premierul Victor Ponta si ministrul Apararii, Mircea Dusa, au aparut, miercuri, in fata magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cei doi au fost audiati ca martori in dosarul Referendumul, dosar in care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat ca a fraudat referendumul din 2012, cand s-a incercat demiterea presedintelui Traian Basescu.

Victor Ponta si Mircea Dusa fac parte dintr-o lista lunga de martori a caror audiere a fost solicitata chiar de Liviu Dragnea. Vicepremierul sustine ca liderii Partidului Social Democrat vor demonstra, prin declaratii detaliate, neimplicarea sa in fraudarea referendumului.

In fata magistratilor, Victor Ponta a recunoscut ca „am facut apel, asa cum e legal si constitutional, catre cetateni, sa vina si sa voteze „da” la Referendum. Potrivit sondajelor, majoritatea ar fi votat „da”, asa cum au confirmat si rezultatele scrutinului”.

De asemenea, premierul a avut puterea sa recunoasca faptul ca „in mod repetat, la toate scrutinurile, liderii politici se abtin sa indemne cetatenii sa voteze intr-un sens sau altul deoarece ar exista sanctiuni pentru mass-media. Nu-mi amintesc daca in ziua referendumului am primit SMS de la 1885. Cunosc ca se transmiteau indemnuri la vot. Pentru ca acestea sa nu fie impersonale, se folosea numele lui Dragnea, seful campaniei. Dar nu inseamna ca le trimitea dansul personal, pentru ca fizic ar fi fost imposibil. Cunosteam sistemul pentru ca e folosit de telefonia mobila pentru tot felul de campanii umanitare, de publicitate. E un soft care genereaza mesajul”.

In dosarul Referendumul, vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat ca a pus la punct un sistem de fraudare a Referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca Dragnea a uzat de influenta si de autoritatea sa in partid pentru a obtine foloase nepatrimoniale de natura electorala, respectiv indeplinirea cvorumului de participare la referendum. Procurorii sustin ca Dragnea a pus presiune pe presedintii organizatiilor judetene de partid pentru ca acestia sa scoata alegatorii la vot cu ajutorul unor foloase materiale, dar si sa infiinteze sectii de votare in statiunile turistice care nu sunt unitati administrativ-teritoriale.

Nu in ultimul rand, Dragnea este acuzat si ca a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/primarii/activistii de partid.

author avatar
Cristi Ionita
87 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger