AcasăNewsPremierul Ponta: Guvernul actual sustine modificarea legii electorale

Premierul Ponta: Guvernul actual sustine modificarea legii electorale

Premierul Victor Ponta a solicitat, marti, in Senat, adoptarea intitiativei de modificare a legii electorale, demers pe care Guvernul actual il sustine. La randul sau, Crin Antonescu, a explicat de ce varianta „uninominalului pur” este preferabila. „Cred ca optand pentru o astfel de formula cel putin clarificam responsabilitatea”, a spus liderul PNL.

Premierul Ponta le-a cerut senatorilor sa adopte modificarea initiativei USL. „Sunt convins ca, in Parlamentul Romaniei, daca veti fi de acord cu aceasta modificare, vor intra forte politice responsabile, care sunt si astazi reprezentate in Parlament, i ca alegatorii vor simti cu adevarat o legatura directa cu cel care candideaza si iese pe primul loc in alegeri, conform vointei celor care au votat. Din aceste motive va rog sa fiti de acord cu adoptarea acestei modificari propuse de domnul senator Antonescu si de mine si, daca-mi permiteti, avand in vedere noua calitate, sa spun si ca Guvernul actual sustine aceasta propunere”, a declarat Ponta.

Antonescu: Optand pentru aceasta formula clarificam responsabilitatea

Crin Antonescu, copresedintele a tinut sa faca, la randul sau, cateva precizari legat de aceasta initiativa. „Din punctul meu de vedere exista sistemele majore care fac dreptate -cu sau fara ghilimele de rigoare – proportionalitatii: varianta curata a sistemului de liste, pe care am avut-o, sistem care a fost atacat, formula care mie in continuare imi pare sanatoasa din punct de vedere politic, si exista in partea celalalta formula pe care noi o propunem acum, „uninominal pur”, majoritar, intr-un singur tur, propunem noi”, a spus Antonescu.

„Optiunea pe care cred ca o avem de facut este de a opta pentru forumula in care cea mai mare parte a responsabilitatii revine partidelor, respectiv formula listelor, sau formula in care cea mai mare puterea de alegere si deci responsabilitate revine alegatorului, adica formula pe care astazi impreuna cu domnul deputat, in aceasta calitate de coinitiator, v-o propunem. Cred ca optand pentru o astfel de formula cel putin clarificam responsabilitatea. Formula din 2008 s-a dovedit a fi poate cea mai proasta – nu multumeste pe nimeni, transforma intr-o loterie inacceptabila, generatoare de frustari pentru alegatori si pentru candidatii castigatori care nu-si primesc mandatul. (…) Va cer si eu, alaturi de colegul deputat Victor Ponta votul pentru aceasta formula”, a adaugat presedintele PNL.

142 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger