AcasăNewsPremierul Manuel Valls anunta un risc de atentate cu arme chimice si...

Premierul Manuel Valls anunta un risc de atentate cu arme chimice si bacteriologice

Premierul francez nu exclude nici o oroare din partea teroristilor

In tara sunt posibile atentate cu arme chimice si bacteriologice, a declarat Valls, in discursul sau in Adunarea nationala, unde a cerut prelungirea starii de urgenta cu trei luni.

Premierul francez nu exclude nici o oroare din partea teroristilor

”La ora actuala, nu trebuie sa excludem nimic(…). Exista riscul unor atacuri cu arme chimice si bacteriologice”, a declarat Valls. Deputatul socialist Philippe Doucet a estimat ”normal ca premierul sa joace cartea transparentei” cu privire la riscul unor atentate cu arme chimice, afirmand ca ”exista unele informatii venind din Siria care ar putea arata ca aceste lucruri sunt posibile”, noteaza Sputnik. Guvernul a autorizat de urgenta farmaciile armatei sa distribuie un antidot la armele bacteriologice serviciilor cde urgenta civile din Franta. Este vorba de sulfatul de atropina, o  substanta anti produse neurotoxice.

Ce prevede prelungirea starii de urgenta

Legea franceza din 3 aprilie 1955 prevede ca prelungirea starii de urgenta peste 12 zile nu poate fi permisa decat prin lege. Proiectul de lege examinat, ieri, de deputati, dispune ca starea de urgenta (instaurata din 14 noiembrie 2015) este prelungita (dupa 12 zile) cu trei luni, pana la jumatatea lunii februarie, informeaza 20 Minutes. In continuare, textul prevede extinderea regimului arestului la domiciliu fata de orice persoana asupra careia exista serioase motive ca, prin comportamentul sau, reprezinta o amenintare pentru securitatea si ordinea publica. Pentru unele  persoane arestate la domiciliu, se poate instaura interdictia de a intra in contact cu alte persoane banuite, in mod egal, ca pregatesc acte ce afecteaza ordinea publica.

Regimul perchezitiilor

In caz ca starea de urgenta permite ministrului de Interne sa procedeze la perchezitii administrative, fara sa mai treaca prin aprobare judiciara, proiectul prevede ca nici operchezitie nu va viza locuinte afectate de exercitiul unui mandat parlamentar sau de activitati precum avocatura, magistratura sau presa. Procurorul Republicii va fi informat asupra oricarei decizii de perchezitie, care se va derula in prezenta unui ofiter de politie judiciara. In timpul perchezitiilor, este permisa copierea oricaror date stocate pe orice echipament sau sistem informatic.

Fara control asupra presei

Controlul mass-media, prevazut in textul legii din 1955, dar niciodata pus in practica, este suprimat, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Stephane Le Foll. In continuare, proiectul prevede posibilitatea dizolvarii asociatiilor, grupurilor care participa, faciliteaza sau incita la comiterea de acte ce aduc atingere grava ordinii publice. Extinderea starii de urgenta se va face si in teritoriile franceze din Guadelupa, Guyana, Martinica, Reunion, Saint-Martin, Saint Barthelemy. Pe de alta parte, politistii vor putea purta arme si in afara orelor de serviciu, in cadrul prelugirii starii de urgenta, a anuntat, ieri, purtatorul de cuvant al Politiei Nationale, Jerome Bonnet, informeaza Reuters.

Franta va cheltui 600 milioane de euro in 2016 pentru securitate

Masurile anuntate de Francois Hollande pentru intarirea sistemului national de securitate, dupa atentatele din Paris, vor costa statul francez 600 de milioane de euro in 2016, a anuntat, ieri, ministrul de Finante, Michel Sapin, informeaza Reuters. Aceste cheltuieli vor servi la finantarea ”noilor posturi si necesitatilor de echipament care le vor insoti”. Hollande a anuntat, luni, crearea a 5000 de posturi suplimentare in politie si in jandarmerie, 2500 in justitie si 1000 in vami si o stabilizare a efectivelor armatei pana in 2019.

Seful Europol: Noi atacuri sunt probabile pe teritoriul UE

Directorul Europol, Rob Wainwright, a estimat, ieri, la Bruxelles, ca noi atacuri teroriste sunt ”probabile” pe teritoriul Uniunii Europene, informeaza Rtbf. Wainwright a considerat amenintarea terorista, dupa atentatele de la Paris, ca ”cea mai serioasa din ultimii zece ani”. ”Putem estima, fara nici o exagerare, ca alte atacuri sunt probabile”, a spus acesta in Parlamentul european. El a informat ca, anul viitor, va lua fiinta in cadrul Europol un centru antiterorist ”care va avea resurse si care va intari capacitatea noastra de a supraveghea pe Internet, de a urmari finantarea terorismului, traficul de arme si activitatea combatantilor jihadisti”.

author avatar
Tudor Borcea
94 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger