AcasăNewsPremierul Ludovic Orban a găsit rezolvarea. „Îi angajăm pe toți”

Premierul Ludovic Orban a găsit rezolvarea. „Îi angajăm pe toți”

Paturile parcă sunt numărate de Ghiță Pristanda

Spitalele din România se confruntă cu un mare deficit de personal, care se resimte în condițiile pandemiei de coronavirus, mai mult ca niciodată.

Lupta cu virusul ucigas a obligat medicii și asistentele să lucreze în ture prelungite fiind expuși oricând la infectarea cu noul coronavirus. În aceste condiții, una dintre soluții ar fi angajarea de urgență a rezidenților.

Soluția premierului Ludovic Orban

În acest sens, premierul Ludovic Orban a anunţat că toţi absolvenţii de Medicină care promovează examenul de rezidenţiat în acest an să fie angajați.

„Acum e un moment important pe care n-avem cum să-l pierdem. E examenul celor care terminat rezidenţiatul şi acolo intenţionăm să găsim o soluţie să-i angajăm pe toţi cei care au terminat rezidenţiatul şi au luat examenul, să intre în acest dispozitiv de luptă, pentru că asta ne-ar furniza cadre medicale suplimentare de care avem nevoie ca de aer, pentru că, repet, noi n-avem probleme de paturi, de tot ce înseamnă dispozitive – injectomate, ventilatoare.

Cu siguranţă aceste echipamente există, există peste capacitate. Limita mai degrabă provine din capacitatea de a mobiliza suficient personal pentru a menţine funcţionalitatea. Noi avem şi acum secţii ATI care nu lucrează la capacitatea maximă – sunt inclusiv în spitale COVID cu experienţă, pentru că nu au suficient personal să deservească paturile suplimentar”, a precizat Ludovic Orban, la postul B1 TV.

Din cauza creșterii explosive a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus , premierul Ludovic Orban a solicitat direcțiilor de sănătate publică să ceară, larândul lor,  spitalelor non-COVID crearea de saloane şi circuite separate unde să poată fi trataţi bolnavii de COVID-19.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat când este programat examenul de rezidențiat

În legătură cu lipsa de medici, în această perioadă s-a apelat la detaşarea de cadre medicale.

„Vom avea ca specialităţi care vor apărea în număr mai mare ca şi locuri cele deficitare pe care le-am putut vedea şi gestiona în această pandemie”, a spus Nelu Tătaru.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca rezidenţiatul să fie organizat pe post, nu pe loc ca acum, Nelu Tătaru spune că  Ministerul discută în această perioadă cu universităţile de medicină, dar şi cu spitalele.

„Noi avem în jurisdicţie la Ministerul Sănătăţii 58 de spitale din cele 380, celelalte sunt ale administraţiei locale. Discuţiile între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi universităţile de medicină care au autonomie vor da perspectiva cred că la jumătatea lunii octombrie”, a precizat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Reamintim că examenul de rezidenţiat este programat în acest an pe 15 noiembrie.

author avatar
Eli Dan Davidescu
214 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger