AcasăNewsPremierul Ciolos, bagat in corzi de CCR

Premierul Ciolos, bagat in corzi de CCR

Lovitura de teatru in problema modificarii legii electorale astfel incat primarii sa fie alesi din doua tururi: presedintele CCR, Augustin Zegrean, a dat unda verde verde demersului.

Dorinta PNL de a-si alege primarii din doua tururi se transforma intr-un cosmar pentru premierul tehnocrat

Pana ieri, tot romanul stia ca o lege electorala nu se poate modifica in anul premergator scrutinului. Deci schimbi legislatia cu mai mult de douasprezece luni inaintea datei alegerilor sau lasi totul balta, pentru ca altfel intri in coliziune cu decizii deja date de CCR pe tema. Interpretare complet gresita, daca stam sa-l ascultam pe presedintele CCR Augustin Zegrean. ”Un tur sau doua tururi sau zece tururi este o optiune politica. Constitutia nu spune ca alegerile trebuie sa se faca intr-un tur sau doua tururi, ci ca trebuie sa fie alegeri libere, periodice si corecte. De aici incolo este la latitudinea politicienilor sa stabileasca. Cine poate stabili daca cu sase luni e democratic si cu cinci luni inainte nu e democratic? Comisia de la Venetia a zis si noi am preluat in decizii. Am dat o decizie cu niste ani in urma, in care am spus ce inseamna afectare, ce inseamna ca poate afecta drepturile”, a decretat, ieri, Zegrean. Intrebat si daca nu cumva este nedemocratic ca un guvern tehnocrat sa modifice legea electorala printr-o ordonanta de urgenta, Zegrean a anulat si acest contraargument adus de adversarii alegerii primarilor din doua tururi: ”Din cate cunosc, in Romania s-au adoptat vreo 1.000 de ordonante de urgenta.

Presedintele CCR o da la-ntors in cazul modificarii legilor electorale cu mai mult de un an inaintea datei scrutinului

Inseamna ca suntem total nedemocratici nu?”. Iar ca sa fie clar pentru toata lumea ca CCR nu se va opune schimbarii legii alegerilor locale, Augustin Zegrean a afirmat si ca jurisprudenta Curtii nu a statutat imposibilitatea modificarii anumitor legi prin ordonante de urgenta, ci doar a spus ca ”trebuie sa se respecte Constitutia atunci cand se adopta OUG”. Venita taman dupa ce premierul a tratat cu refuz cererea PNL de a modifica legea electorala in sensul revenirii la alegerea primarilor din doua tururi, interventia lui Augustin Zegrean reanima practic demersul liberalilor, in dauna lui Dacian Ciolos. Care, odata revenit in tara dupa vizita in Franta, se va trezi facut sandvis de cele doua mari partide, PSD si PNL, care trag unul hais si altul cea in problema alegerii primarilor. Mai exact, pesedistii vor tipa ca din gura de sarpe ca orice modificare violeaza Constitutia in timp ce PNL va cita din Zegrean ca din Biblie somandu-l pe Ciolos sa modifice degraba legea prin ordonanta de urgenta.

author avatar
Simona Badulescu
715 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger