AcasăNewsPremierul britanic primește un cadou climatic “Made in China”

Premierul britanic primește un cadou climatic “Made in China”

Planul lui Boris Johnson de a ieși din Brexit ca jucător pe scena globală primește un impuls dintr-un loc neașteptat – China.

Acest lucru se datorează anunțului președintelui chinez Xi Jinping că țara sa – cel mai important poluator din lume – își  propune să devină neutră în materie de carbon înainte de 2060. Acest angajament crește șansele ca summitul climatic COP26 – pe care Marea Britanie îl găzduiește în noiembrie viitor la Glasgow – să fie un succes, arzând eforturile lui Johnson de a avansa ceea ce el numește „Marea Britanie globală”. Un summit reușit i-ar permite lui Johnson să demonstreze „că Marea Britanie nu și-a distrus toată influența geopolitică prin Brexit”, a declarat pentru Politico Nick Mabey, director executiv al grupului de reflecție E3G care are un rol consultativ al conferinței COP26. Miscarea neașteptată a lui Xi nu a venit ca urmare a presiunii din Marea Britanie – ci a eforturilor Uniunii Europene care – ironie – a început procedurile judiciare împotriva Regatului Unit pentru încălcarea condițiilor Acordului său de retragere a Brexitului. Londra are relații complicate cu Beijingul în legătură cu probleme pentru oferirea de azil pentru 3 milioane de rezidenți din Hong Kong și interzicerea Huawei din rețeaua sa 5G.

„Chinezii i-au oferit lui Boris Johnson pistă de aterizare pentru COP26”, a declarat Rachel Kyte, decanul Facultății de Drept și Diplomație Fletcher de la Universitatea Tufts din SUA și fost reprezentant special al ONU pentru energia curată. Pentru Johnson – care se luptă să-și recâștige încrederea după răspunsul la  pandemie criticat pe larg în Marea Britanie – agenda climatică reprezintă o oportunitate de a schimba narațiunea în 2021. Cu toate acestea, pentru a obține orice credit, Johnson ar putea fi nevoit să acapareze agenda  de acum și să devină un diplomat internațional mai vizibil pentru climă, având în vedere cantitatea de muncă necesară înainte de summit. „Există o adevărată oportunitate pentru Marea Britanie” de a-și revendica conducerea într-o zonă cu semnificație geopolitică în creștere, a declarat Anthony Browne, un deputat conservator care era consilier al lui Johnson când era primar al Londrei și acum prezidează Grupul parlamentar pentru mediu al tuturor partidelor. Anunțul lui Xi a venit la doar o săptămână după ce a ținut o videoconferință cu cancelarul german Angela Merkel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel. La acea întâlnire și în ultimele câteva luni, UE a transmis Chinei că mișcarea privind schimbările climatice este o prioritate absolută.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
208 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger