AcasăNewsPremierul a asteptat seara ca s-o lase mai moale

Premierul a asteptat seara ca s-o lase mai moale

”Ziua Z” a PSD s-a derulat ieri, cand social-democratii au transat problema guvernarii Grindeanu.

Transformat, in cateva luni, intr-un personaj indezirabil pentru liderul PSD, premierul Sorin Grindeanu a fost pus, ieri, la zidul Comitetului Executiv al PSD. Cum Grindeanu a refuzat in mod repetat sa-si dea demisia, Liviu Dragnea a intrat in sedinta CEx blindat cu demisiile mai multor ministri ai PSD si cu un raport extrem de voluminos referitor la nerealizarile ministrilor lui Grindeanu. Mai mult, Dragnea s-a asigurat din vreme si ca partenerii din ALDE nu se vor baga in ciorba lui, intelegerea fiind parafata intr-o discutie purtata de liderul PSD cu Calin Popescu Tariceanu. Iar conform informatiilor aparute ulterior, ALDE a acceptat sa faca jocul lui Dragnea contra promisiunii ca isi va pastra portofoliile detinute in prezent si in guvernul post Grindeanu. Ceea ce inseamna si ca Dragnea i-a facut pe plac lui Tariceanu si a renuntat sa mai apeleze la serviciile UDMR-ului.

ALDE si-a retras sprijinul politic acordat lui Grindeanu

Inca din cursul diminetii, Grindeanu a pus gaz pe foc declarand ca nu are de gand sa demisioneze si ca urmare asteapta sa fie ”executat public” de Comitetul Executiv. Iar pentru un plus de imagine, Grindeanu a catadicsit sa coboare, in premiera, la ziaristii stransi in curtea Guvernului, pentru o discutie ”degajata”. Ca sa-l contracareze, Dragnea le-a spus jurnalistilor, inaintea sedintei Comitetului Executiv, ca nu are in vedere nicio executie si ca tot CEx-ul se va invarti in jurul raportului de evaluare a activitatii de pana acum a ministrilor Cabinetului Grindeanu – mai exact in jurul intarzierilor inregistrate in punerea in practica a programului de guvernare cu care PSD a castigat alegerile. Evaluare despre care se stie deja ca s-a soldat cu picarea majoritatii ministrilor, doar trei dintre ei primind note de trecere. Dupa doua ore de la debutul CEx, surse din PSD au anuntat ca Sorin Grindeanu se tine tare si refuza sa plece de buna voie iar sase dintre membrii Cabinetului sau ii tin isonul. Cum situatia punea bete-n roatele debarcarii Guvernului, Dragnea & Comp., au schimbat abordarea si au marsat pe retragerea sprijinului politic acordat lui Grindeanu. Primii care au trecut la fapte au fost cei din ALDE, care au votat rapid in favoarea retragerii sprijinului inainte chiar ca Dragnea sa termine de prezentat pesedistilor din CEx concluziile evaluarii.

Grindeanu a cedat in final

Desi anuntase ca nu va demisiona din fruntea Guvernului, Sorin Grindeanu le-a spus colegilor pesedisti ca se va retrage daca CEx-ul ii va cere, ”punctual”, acest lucru. Anterior insa, Grindeanu nu numai ca a subliniat ca si-a facut bine treaba de premier, dar i-a si avertizat pe pesedisti ca prin debarcarea sa ii ofera munitie proaspata lui Klaus Iohannis. Un Klaus Iohannis ”trezit” tot de PSD cu ajutorul celebrei ordonante 13 – dupa cum a avut grija sa adauge, critic, Sorin Grindeanu.

Grindeanu, comparat cu Zgonea

Unul dintre putinii ministri care au trecut cu bine de evaluarea activitatii, Lia Olguta Vasilescu, nu numai ca i-a cerut lui Sorin Grindeanu sa demisioneze, dar l-a si indemnat pe acesta sa nu o ia pe urmele lui Valeriu Zgonea – alt pesedist intrat in disgratia partidului si care nu se dadea dus din functie. ”Tocmai pentru ca va respect atat de mult as vrea sa nu va vad in rolul lui Zgonea. Cred ca trebuie sa fie clar ca nu ne putem agata de scaun. Partidul ne numeste, partidul ne retrage”, l-a dascalit Olguta Vasilescu pe Sorin Grindeanu. In context, reamintim ca Zgonea a zburat in final nu doar din functie, ci si din partid.

author avatar
Simona Badulescu
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger