AcasăNewsPremieră în România! Diagnosticare inovativă pentru bolnavii de COVID-19

Premieră în România! Diagnosticare inovativă pentru bolnavii de COVID-19

Premieră în România! Diagnosticare inovativă pentru bolnavii de COVID-19Premieră în România! Diagnosticare inovativă pentru bolnavii de COVID-19

Specialiștii în radiologie din România au decis să adapteze protocolul de scanare pentru a reduce cantitatea de radiaţii la care sunt expuşi pacienţii.

Noua tehnică reduce cu aproape 70% cantitatea de radiaţii iar până în prezent aproximativ 200 de pacienți au beneficiat de aceasta.

Radiologii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara au decis să schimbe procedura radiografiilor pulmonare deoarece pacienții care au probleme la nivelul plămânilor necesită repetarea acestei proceduri, ceea ce ar fi însemnat că o mare cantitate radiații le-ar fi ajuns în corp. Dacă iradierea este foarte rididicată, organismul este afectat, cu atât mai mult în cazul pacienților COVID-19.

Diagnosticare inovativă pentru bolnavii de COVID-19

Specialiştii în radiologie au decis adaptarea protocolului de scanare normală, în sensul folosirii tehnicii CT cu doză redusă de radiaţii (CT Low-dose), pentru a diminua cantiatea de radiații la care sunt expuși.

Această metodă este folosit la nivel european, cu precădere în cazul pacienților bolnavi de cancer pulmonar, potrivit stiripesurse.ro.

„Avem în paralel doi pacienţi: acest pacient pe care l-am scanat utilizând protocolul cu doză redusă, iar în partea dreaptă avem pacientul scanat cu protocolul normal. Sigur, se pot vedea pe ambele examinări că există modificări în contextul infecţiei SARS-CoV – 2, aceste porţiuni ale altei zone de condensare, de afectare a paritomului pulmonar. Ambele tipuri de protocoale de scanare ne permit să identificăm aceste modificări şi, în plus, să apreciem cât la sută din suprafaţa pulmonară este afectată în contextul infecţiei”, a declarat dr. Diana Manolescu, medic primar radiolog Spitalul Victor Babeş Timişoara.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
757 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger