AcasăNewsPremiera diplomatica! Delegatie a opozitiei siriene, primita la MAE

Premiera diplomatica! Delegatie a opozitiei siriene, primita la MAE

Trei reprezentati ai opozitiei siriene, primiti la MAE

In sfarsit, Ministerul roman al Afacerilor Externe a dat dovada de diplomatie si a primit o delegatie a  Clubului Cultural Romano-Sirian, opozanti fata de regimul lui Bashar al-Assad.

Trei reprezentati ai opozitiei siriene, primiti la MAE

Vineri, la sediul MAE, opozanti ai regimului lui Bashar al-Assad – Imad Kassas, Ahmad al-Zaabi, Tamim Saheb – au fost primiti de reprezentanti ai MAE, condusi de Andreea Pastarnac, director general pentru Orientul Mijlociu.  Este pentru prima data cand reprezentanti ai opozitiei siriene din Romania au fost primiti de oficiali ai Guvernului, un pas pe care alte tari europene l-au facut de multa vreme. MAE are in desfasurare un program de ajutorare a refugiatilor sirieni, nu numai de sprijin financiar, ca sumele sunt atat de „modice”, incat trebuie luata in considerare doar bunavointa. Insa, cel mai important, MAE va cauta sa coopereze cu Ministerul Sanatatii, in vederea acordarii de asistenta pentru copiii sirieni (medicamente si vaccinuri), mai ales ca boli infectioase grave s-au declansat in zonele in care nu mai exista apa curenta (nordul tarii, debransat de la furnizarile de servicii publice).

Eticheta „Romania friend Bashar”

Reprezentantii MAE prezenti la intalnirea cu opozanti ai regimului lui Bashar al-Assad au tinut sa sublinieze ca Romania a participat la toate conferintele internationale la care au participat reprezentanti ai opozitiei siriene si este singura tara din Europa de Est membru al Comisiei pentru Reconstructia Siriei, in parteneriat cu Emiratele Arabe Unite si Germania. De asemenea, reprezentantii MAE au vorbit de „legaturile istorice cu poporul sirian”, pe care Romania doreste sa-l ajute. Hait! Aici e buba! Exact de „legaturile astea istorice” e vorba si din cauza carora ne-am ales cu eticheta nedreapta de „Romania friend Bashar”! „Pur si simplu nu puteti scapa de mentalitatea veche, ceausista, de prietenie cu dictatorii”, imi explica mie un revolutionar sirian din Reyhanli, Turcia. Adica pe acolo pe unde ajutoarele internationale sunt mana cereasca si unde poporul sirian nu simte deloc actiunile diplomatice ale Romaniei. Dar diplomatia e una, si nu trebuie sa-si arate cinstit toate dedesubturile, iar ceea ce se vede cu ochiul liber e alta! Ceea ce revolutionarii sirieni vad „cu ochiul liber” este faptul ca Romania, dornica sa-si pastreze pozitia fragila intre regimul lui Bashar (ca avem o gramada de romani prin Damasc) si revolutionarii sirieni, tace malc si se bazeaza pe parteneriate care azi sunt, maine, nu mai sunt. Ca pana la reconstructia Siriei, ahaa! Multe se vor mai darama!

author avatar
Adina Mutar
800 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger