AcasăNewsPremierã absolutã! Vom avea şi femei pompieri

Premierã absolutã! Vom avea şi femei pompieri

Concurenţă mare pentru o carieră de medic

Începând cu acest an, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, dar şi la şcoala de subofiţeri de pompieri se vor putea înscrie şi femei, ne spune purtãtorul de cuvânt al instituţiei. Departamentul de pompieri rãmãsese singurul domeniu militar în care femeile nu aveau acces.

40 dintre ofiţerii Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza sunt femei

De astãzi, femeile se vor putea înscrie la Facultatea de Pompieri a Academiei de Poliţie “Alexandru Iona Cuza” din Bucureşti, în vederea susţinerii probelor sportive şi a probelor scrise. “Eu cred cã s-a vrut sã se facã o uniformizare, dacã femeile tot au dreptul sã se ducã la orice armã, atunci au spus cã pot veni şi la pompieri. Probabil cã au fost solicitãri din partea femeilor de a opta pentru aceastã specializare. Pentru a intra la Facultatea de Pompieri, au, ca toatã lumea, medicalul şi psihologicul, care mai întâi se dã în teritoriu, apoi vin la noi şi o sã aibã o contravizitã medicalã, un traseu aplicativ şi proba scrisã. Anul acesta rãmâne regulamentul vechi cu probele sportive, pentru cã cel cu un grad mai mare de dificultate intrã în vigoare de la anul. Oricum, noi le recomandãm candidaţilor noştri ca, înainte de a veni sã dea probele sportive, sã se antreneze serios timp de un an de zile dacã vor sã nu aibã probleme. Şi asta pentru cã probele sportive pentru Facultatea de Pompieri sunt oricum mai dificile decât cele de la poliţie, urmãresc alte aptitudini”, a afirmat inspectorul de poliţie Iulian Coman, purtãtor de cuvânt al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

10 palestinieni, proaspãt absolvenţi ai Academiei de Poliţie

Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” nu pregãteşte doar ofiţeri români, ci şi palestinieni. Timp de patru ani, 10 studenţi palestinieni s-au pregãtit aici pentru a deveni ofiţeri în departamentele de pompieri ale ţãrii lor. Aceştia au învãţat sã vorbeascã şi sã scrie româneşte, dar sã şi cânte melodii patriotice româneşti. “În urma unui acord încheiat de statul român cu Palestina, din 2011, la Academia de Poliție studiazã zece palestinieni pe fiecare ciclu, care nu dau probe şi examene pentru intrare, ci sunt trimişi direct de ţara lor. Aceasta este a doua promoţie de ofiţeri de pompieri palestinieni care terminã academia. Înainte de a începe studiile la academia noastrã, palestinienii fac obligatoriu un an de studiu a limbii române la Universitatea Bucureşti, unde avem un parteneriat încheiat între ministere. Studenţii palestinieni de la noi s-au descurcat chiar bine, s-au obişnuit destul de repede. Este un lucru bun pentru noi cã învaţã strãini aici, înseamnã cã suntem vãzuţi destul de bine la nivel de pregãtire”, ne spune inspectorul de poliţie Iulian Coman, purtãtor de cuvânt al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
261 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger