AcasăNewsPregatiti-va ghetutele: La noapte vine Mos Nicolae, incarcat de daruri!

Pregatiti-va ghetutele: La noapte vine Mos Nicolae, incarcat de daruri!

(foto: kudika.ro)

Copiii il asteapta cu nerabdare, an de an, pe Mos Nicolae sa le aduca daruri in ghetutele asezate frumos, langa usa. Cei mici isi pregatesc din timp incaltarile si, pana sa ajunga sa adoarma, mai arunca o privire, doua, sa vada daca nu cumva il surprind pe Mosul incarcat de cadouri. Nu doar prichindeii spera sa primeasca un dar cat de mic. In ultimii ani, romanii obisnuiesc sa pregateasca, simbolic, o surpriza pentru toti cei dragi, indiferent de varsta.

(foto: kudika.ro)

Primul care vesteste bucuria Sarbatorilor de iarna este Mos Nicolae, care lasa, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, bomboane, ciocolata si jucarii in cizmulitele prichindeilor, inaintea lui Mos Craciun, batranul in straie rosii si cu barba alba, carora cei mici obisnuiesc sa ii scrie din timp ce isi doresc sa gaseasca sub bradul impodobit.

Fie ca ninge, fie ca nu, fetitele si baietii stiu de la parintii si bunicii lor ca Mos Nicolae se opreste negresit pe la casele lor, noaptea, cand acestia dorm, si le lasa daruri in cizmulite sau in sosetele special atarnate langa semineu. Se spune ca Mosul are grija sa le aduca cate un cadou, cat de mic, celor care au fost cuminti. Copiii care au fost neascultatori de-a lungul anului gasesc in incaltari doar o nuielusa. Cat sa inteleaga ca au gresit si ca doar faptele bune sunt rasplatite.

De unde vine obiceiul de a da un cadou de Sfantul Nicolae

Sfantul Nicolae, sarbatorit pe 6 decembrie de ortodocsi si catolici deopotriva, a fost episcopul Mirei. Nascut intr-o familie instarita, Nicolae a mostenit intreaga avere a parintilor. Ramas orfan inca de mic, intreaga viata si-a dedicat-o ajutorarii celor nevoiasi. Sfantul Nicolae considerat ocrotitorul saracilor, al calatorilor, dar indeosebi al copiilor si al studentilor. De-a lungul vietii a savarsit nenumarate minuni. Traditia spune ca, afland intr-o buna zi de drama unui tata din cetatea pe care o pastorea, deznadajduit in fata saraciei si a gandului ca nu isi va vedea niciodata fetele maritate, pentru ca nu avea cum sa le ofere o zestre, Sfantul Nicolae a facut in asa fel incat mai multe pungi cu galbeni sa ajunga in casa acelor tinere. De atunci se spune ca s-a impamantenit ideea darului in casele crestinilor, in perioada de Sarbatorilor de iarna, incepand cu ziua in care este sarbatorit Sfantul Nicolae. Ca sunt dulciuri, jucarii sau hainute, toate aceste cadouri sunt puse in ghetutele celor mici in noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Traditii din lumea intreaga

In mai multe tari de pe continentul european, ziua Sfantului Nicolae are o semnificatie aparte, fiind destinata cu precadere copiilor si oamenilor saraci. Acestia primesc cadouri de la binevoitori, cat sa simta si ei bucuria Sarbatorilor. Daca in unele zone se crede ca Mos Nicolae vine pe nevazute, noaptea, lasa darurile in ghetute si apoi dispare, in Olanda, de exemplu, Mosul vine cu barca si, odata ajuns la tarm, stie foarte bine care copil a fost ascultator si care nu. Si ca are grija ca fiecare sa primeasca rasplata dupa cum s-au comportat pe parcursul acelui an. Iar ajutorului sau, Zwarte Piet (Petru cel Negru), ii revine sarcina sa ii mustruluiasca pe micutii care au facut prea multe nazbatii.

(foto: fastimo.com)

Si in Germania Mos Nicolae aduce mici cadouri pentru copii, tot in ghetute, care sunt asezate langa usa, dar in fata casei. In anumite parti din aceasta tara se crede ca Mosul are un ucenic, pe Krampus, care nu imparte daruri, ci joarde, drept pedeapsa pentru prichindeii care au fost cam neascultatori.

In Serbia, Sfantul Nicolae este considerat ocrotitorul familiei si oamenii nu si-au facut un obicei sa ofere cadouri, nici cu o seara inainte si nici in ziua de 6 decembrie. In Polonia, in schimb, copiii il asteapta cu mare nerabdare pe Mos Nicolae, care, potrivit traditiei, se plimba in straie stralucitoare, pe un cal sau intr-o sanie trasa de un armasar alb si trece pe la fiecare gospodarie sa afle de la cei mici daca si-au ascultat parintii si merita sa primeasca bomboane si portocale.

author avatar
eNational
3.040 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger