AcasăNewsPregătiri pentru Bobotează. ÎPS Teodosie: „Este sărbătoare mare, cosmică, plină de daruri”...

Pregătiri pentru Bobotează. ÎPS Teodosie: „Este sărbătoare mare, cosmică, plină de daruri” – VIDEO

ÎPS Teodosie (sursa foto: captură video)

La malul mării sunt în toi pregătirile pentru Botezul Domnului, marea Sărbătoare din 6 ianuarie, cunoscută în popor drept Boboteaza.

S-a aflat că la Constanța au fost pregătite nu mai puțin de 150.000 de sticle, care sunt în proces de etichetare, pentru ca oamenii care vor să ia apă sfințită (aghiasmă), pentru a o duce acasă, să poată face acest lucru.

„Pregătim Boboteaza. Boboteaza este sărbătoare mare, cosmică, plină de daruri şi având atâta apă aici la malul mării, noi pregătim Boboteaza cu mult belşug de apă care se sfinţeşte. Anul acesta am pregătit 150.000 de sticle, sunt în curs de etichetare, chiar dinainte de noul an am început etichetarea acestor sticle, pentru că numai să numeri până la 150.000 îţi ia mult timp, dar să mai şi lucrezi fiecare sticlă în parte”, a anunțat Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Teodosie, în prima zi a acestei săptămâni, în fața presei.

„Va fi Boboteaza în Portul Tomis, întrucât la Cazino este şantier”, a mai anunțat Arhiepiscopul Tomisului, cu referire la slujba de Sfințire a apei.

Arhiepiscopul Tomisului: Dacă vedeţi că oamenii se mai înghesuie, aceasta este evlavia

O eventuală îmbulzeală a oamenilor pentru a lua apă sfințită nu trebuie interpretată ca o lipsă de civilizație, a mai ales să puncteze înaltul oficial bisericesc.

„Dacă vedeţi că oamenii se mai înghesuie, aceasta este evlavia, râvna să ajungem, să nu rămânem fără apă. Este obsesia omului ca atunci îşi doreşte ceva foarte mult se grăbeşte să ajungă cât mai repede. Nu interpretaţi ca o lipsă de civilizaţie sau de altceva această îmbulzeală, ci este tocmai râvnă şi în jurul Mântuitorului se îmbulzeau oamenii şi niciodată nu a făcut ordine”, a fost auzit spunând, luni, ÎPS Teodosie.

Când a fost întrebat dacă îmbulzeala nu va fi periculoasă – în actualul context pandemic – ÎPS Teodosie a răspuns: „Aghiasma nu infectează, nu este periculoasă. Nici Sfânta Împărtăşanie, nici Aghiasma nu infectează şi noi nu avem o astfel de ridicată rată a infectărilor. Dacă anul trecut nu ne-am infectat, cu peste 10.000 câți au fost acolo la Bobotează, nici anul acesta nu vom avea şi chiar datele procurorilor arată că nimeni nu s-a infectat nici la Sfântul Andrei, nici la Bobotează”.

ÎPS Teodosie: Dumnezeu să le ajute să vină cât mai mulţi, noi nu îi numărăm

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat, la un moment dat, și câți credincioși crede că vor participa. „Dacă anul trecut au fost 10.000, sperăm să vină anul ăsta 20.000. Dumnezeu să le ajute să vină cât mai mulţi, noi nu îi numărăm, vin ei singuri chemaţi de credinţa care îi aduce, ştiind că vin să ia ceva de folos pentru tot anul și pentru întreaga lor făptură şi pentru suflet şi pentru trup”, a declarat ÎPS Teodosie.

Iată programul anunțat, luni, 3 ianuarie, de către reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului, prin intermediul paginii oficiale de Facebook, pentru Praznicul Botezului Domnului:

Praznicul Botezului Domnului în Arhiepiscopia Tomisului

Joi, 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă va prăznui Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va avea următorul program:

Miercuri, 5 ianuarie – Ajunul Bobotezei
– de la ora 5.15, va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmată de slujba de Sfințire Mare a apei, la ora 7.00, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. Apa sfințită va fi apoi îmbuteliată în 150.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioșilor constănțeni de Bobotează;

– ora 12.30, va poposi la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Hârșova (din parcul de la Dunăre). De aici se va pleca în procesiune către malul Dunării Port. Slujba de Sfințire Mare a Apei va fi oficiată la ponton, apoi ierarhul va arunca trei cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoși;

– de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului. Întrebările se trimit NUMAI pe mail, la adresa radiodobrogea@gmail.com;

Joi, 6 ianuarie – Botezul Domnului

– ora 8.15, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmată, la ora 11.25, de tradiționala Procesiune de Bobotează, de la Catedrală până în Portul Tomis, unde, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei. La sfârșitul acesteia, IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului;

– de la ora 15.00, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu (str. Primăverii);

– de la ora 17.00, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța (zona Cora);
– de la ora 21.40, va oficia Acatistul Botezului Domnului, Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Vineri, 7 ianuarie – Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

– de la ora 8.15, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol (str. Plantelor, nr. 3, lângă Grădinița nr. 2).”

260 afisari

1 COMENTARIU

  1. numai tampenii face dracu asta barbos, nu mai stiu ce sa faca trantorii astia ca sa faca bani pe spinarea gloatei proaste!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger