AcasăNewsPrefectul Capitalei anunță un scenariu pentru 1 iunie: fără mască pentru persoanele...

Prefectul Capitalei anunță un scenariu pentru 1 iunie: fără mască pentru persoanele vaccinate

masca de protectiePrefectul Capitalei anunță un scenariu pentru 1 iunie: fără mască pentru persoanele vaccinate

La nivelul Comitetului Interministerial se discută scenariile care ar putea fi aplicate începând cu 1 iunie. Unul dintre acestea ar putea fi renunțarea la mască în cazul persoanelor vaccinate. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a precizat că aceasta va fi posibilă în anumite condiții.

„Sunt diverse scenarii care se discută în comitetul interministerial și care se pot aplica până la 1 iunie. Unul dintre ele este acela ca persoanele vaccinate să nu mai fie obligate să poarte masca de protecție atunci când se întâlnesc în spații închise, cum ar fi biroul”, a declarat acesta la Digi 24.

Oficialul s-a pronunțat și în legătură cu situațiile în care masca nu este obligatorie în prezent. De exemplu, nu suntem obligați să purtăm mască atunci când facem efort intens la sală sau când alergăm în parc. În spațiile comune sau când mergem cu bicicleta, masca rămâne obligatorie. De asemenea, este obligatorie pentru toate persoanele în spațiile deschise. Autoritățile nu au un scenariu pentru când pot merge la piscină oamenii obișnuiți. În acest moment, bazinele de înot sunt deschise doar profesioniștilor.

Noi relaxări în București

Capitala a intrat în scenariul verde începând de marți, când rata de infectare a ajuns la 1,49 la mia de locuitori. Trendul s-a menținut și miercuri, ajungând la 1,42 la mia de locuitori. În aceste condiții, joi se va reuni Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU), care va decide o serie de măsuri de relaxare, a precizat prefectul de București.

Astfel, sălile de spectacol și restaurantele pot funcționa la 50% din capacitate. Dacă rata va scădea sub 1 la mie toți copiii vor putea merge la școală, iar spectacolele în aer liber ar putea fi permise cu maximum 300 de spectatori.

Cu toate acestea, circulația persoanelor în afara locuinței rămâne interzisă între orele 22.00 – 5.00, iar magazinele sunt deschise între orele 5.00 – 21.00. De asemenea, masca rămâne obligatorie pentru toate persoanele până când autoritățile vor aproba un alt scenariu.

author avatar
Andreea Vlad