AcasăNewsPrecizări importante cu privire la Cazul Ditrău

Precizări importante cu privire la Cazul Ditrău

In urma puternicului ecou deja internațional provocat de nefericitul incident de la Ditrau, facem următoarele precizări cu speranța ca ele vor elimina și ultimele suspiciuni ale localnicilor cu privire la cei doi angajati. De asemenea, dorim sa salutam impresionanta solidaritate manifestata atat de opinia publica din toată țara, cât și de comunitatea oamenilor de afaceri și instituțiile statului roman.

In urma cu cateva luni ne-a contactat reprezentantul unei fabrici de paine din Harghita  la recomandarea unui alt client caruia i-am plasat 30 de muncitori in domeniul panificatiei. In ciuda faptului ca era primul proiect de angajare a unor cetateni non europeni in acea zona, nu ne-am imaginat ca in zilele noastre, cu tot accesul la informatie si educatie, rasismul poate capata dimensiunile pe care le vedem zilele acestea.

Referitor la reactiile comunitatii locale din Ditrau, dorim  sa credem ca acestea s-au bazat exclusiv pe lipsa de informatie in acord cu tendintele actuale privind regimul strainilor in Romania.

De-a lungul timpului, in cei 13 ani de cand importam forta de munca din Asia, am intampinat diferite probleme si situatii, inclusiv reticenta autoritatilor locale in zone in care plasam primele grupuri de muncitori straini, dar, in nicio comunitate nu am intalnit reactii extremiste si lipsite de rationament. De obicei autoritatile locale nu isi doreau straini in localitate intrucat nu stapaneau legislatia care reglementeaza importul de forta de munca, dar in urma discutiilor, toata lumea a inteles ca aceasta migratie controlata reprezinta o solutie la lipsa fortei de munca din Romania. In primul rand, majoritatea muncitorilor are experienta internationala, deci s-au conformat si adaptat altor culturi inainte de venirea in Romania. Am ales ca tari de provenienta tarile cu religii care promoveaza si pun in practica toleranta, non-violenta si buna intelegere, asa cum fac budismul si hinduismul. Inainte sa soseasca in Romania, tara exportatoare, prin institutii acreditate, le verifica starea de sanatate si li se solicita cazierul judiciar. Pe de alta parte, statul roman desfasoara verificari inaintea acordarii avizului de munca, prin Ministerul de Interne si a vizei de munca, prin Ministerul de Externe.  In cazul in care, la nivel international, cetateanul strain, respectiv solicitantul de viza, a incalcat legea sau a avut perioade de sedere ilegala pe teritoriul altor tari, i se poate respinge cererea de viza.

 

Informatia legata de ce se intampla in Harghita a ajuns si in Sri Lanka, partenerii nostri exprimandu-si ingrijorarea fata de situatia de la Ditrau, dar i-am asigurat ca angajatorul a luat toate masurile de precautie pentru a mentine starea de siguranta a muncitorilor. Reprezentantii agentiei noastre au mentinut contactul cu cei doi muncitori care au fost informati corespunzator asupra sederii si integrarii lor in Romania, mai mult decat atat, in cursul zilei de marti, 4 februarie, vom avea o intalnire cu acestia pentru a-i asigura de tot sprijinul nostru. Acesti cetateni straini sunt inregistrati la Ministerul de Externe din Sri Lanka sub agentia noastra, prin urmare suntem raspunzatori de integritatea lor pe teritoriul Romaniei.

In urma ultimelor discutii avute cu clientul nostru, respectiv angajatorul sri lankezilor, am decis sa mergem mai departe cu plasarea ultimilor 5 muncitori, acesta asumandu-si responsabilitatea bunului mers al contractului.

 

Corina Constantin

Multi Professional Solutions

author avatar
National
237 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger