AcasăNewsPrecizari de la Transgaz

Precizari de la Transgaz

 

Referitor la informatiile aparute in mass-media cu privire la faptul ca „Transgaz scoate la licitatie 2 capacitati de rezervare de transport gaze catre Bulgaria”, pentru corecta informare a opiniei publice, SNTGN Transgaz SA aduce urmatoarele clarificari:

Procesul de alocare de capacitate in punctele de interconectare dintre sistemele de transport gaze naturale din Romania si tarile vecine, membre ale Uniunii Europene, se deruleaza in baza Regulamentului (UE) 2017/459 al Comisiei, din 16 martie 2017, de stabilire a unui cod al retelei privind mecanismele de alocare a capacitatii in sistemele de transport al gazelor si de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 984/2013  (denumit in continuare CAM-NC).

Noul CAM-NC a devenit aplicabil in Punctele de Interconectare transfrontaliere dintre tarile membre UE incepand cu data de 6 aprilie 2017, operatorii de sisteme de transport fiind obligati sa respecte prevederile acestuia. Printre aceste prevederi se numara si cele referitoare la obligativitatea alocarii prin licitatie a capacitatii in punctele de interconectare si obligativitatea utilizarii unei platforme comune de tranzactionare a capacitatii.

Conform Regulamentului (UE) nr.984/2013 (CAM-NC) prevederile cuprinse la:

 

  • 37, alin. (1), se refera la obligatia OTS de a pune in aplicare prevederile CAM-NC prin intermediul unei singure platforme de rezervare online comune sau prin intermediul unui numar limitat de astfel de platforme;
  • 37, alin. (2) lit. (e), se refera la respectarea de catre platformele de rezervare comune a regulii in baza careia capacitatea disponibila a unui punct de interconectare trebuie oferita prin intermediul unei singure platforme de rezervare;
  • prevederile art. 19, se refera la obligatia operatorilor sistemelor de transport adiacente de a oferi in comun produse de capacitate grupata. Subliniem faptul ca, capacitatea grupata nu poate fi vanduta decat in conditiile existentei unei singure platforme online de rezervare utilizate de ambii operatori de transport pentru un punct de interconectare;

 

In scopul respectarii prevederilor legale mentionate mai sus, operatorii de transport si de sistem din sud-estul Europei (Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Croatia, Grecia) utilizeaza Platforma Regionala de Rezervare de Capacitate (RBP – Regional Booking Platform), denumita in continuare RBP, pentru alocarea prin licitatie a capacitatii disponibile in punctele de interconectare.

 

SNTGN Transgaz SA a achizitionat serviciile de acces si utilizare a RBP, operata de FGSZ Zrt. Ungaria, prin incheierea unui Acord de Afiliere a OTS (operator de transport si de sistem), cu durata de un an, valabil pana la data de 31.10.2018. Subliniem inca odata faptul ca FGSZ are calitatea de operator al RBP, platforma fiind utilizata ca un instrument prin intermediul caruia se tranzactioneaza capacitatea. Trimiterea catre FGSZ a unor exemplare completate ale Formularului de inregistrare a Utilizatorului de Retea reprezinta o simpla formalitate.Astfel de documente trebuie depuse si la Transgaz si la Bulgartransgaz.

Mentionam faptul ca operatorii care participa la procesul de tranzactionare pe aceasta platforma, respectiv Transgaz, cat si Bulgartransgaz si FGSZ au drepturi egale. Precizam ca astfel de platforme exista in mai multe regiuni ale Uniunii Europene si ca ele sunt un instrument necesar pentru buna derulare a proiectelor transfrontaliere.

SNTGN Transgaz SA. este operatorul tehnic al Sistemului National de Transport (SNT) si raspunde de functionarea acestuia in conditii de calitate, siguranta, eficienta economica si protectie a mediului inconjurator. In indeplinirea misiunii asumate, compania desfasoara activitatea de transport gaze naturale in conformitate cu prevederile legislatiei si reglementarilor europene si nationale in vigoare privind transportul gazelor naturale prin conducte.

SERVICIUL COMUNICARE INSTITUTIONALA

author avatar
Andrei Coman
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger