AcasăNews„Power of Siberia”, o lovitură de 400 de miliarde de dolari

„Power of Siberia”, o lovitură de 400 de miliarde de dolari

„Robinetul a fost deschis”, a anunţat directorul general de la Gazprom, Alexey Miller, la puţin timp după ce preşedintele Rusiei Vladimir Putin şi omologul său chinez  Xi Jinping au inaugurat primul gazoduct care fasce legătura dintre cele două ţări. Noul proiect energetic, fără precedent după căderea URSS, consolidează parteneriatul energetic între Moscova şi Beijing în contextul competiţiei geostrategice cu Vestul şi diversifică pieţele de export ale Rusiei.

Denumit ‘Power of Siberia’, gazoductul are o lungime de peste 2.000 de kilometri şi va conecta zăcămintele de gaze naturale din Siberia orientală de frontiera ruso-chineză. Este însoţit de un contract de peste 400 de miliarde de dolari, semnat de Gazprom şi concernul chinez CNPC pe 30 de ani. La rândul său, China ar urma să finalizeze în 2022-2023 un gazoduct care va face legătura între frontiera cu Rusia şi metropola Shanghai. Costul proiectului (un şantier la care au lucrat 10.000 de oameni) este estimat de Gazprom la 55 miliarde dolari, capacitatea sa urmând să ajungă la 38 miliarde metri cubi pe an în jurul anului 2022-2023, adică 9,5% din cantitatea totală de gaze naturale consumată de China. “Acesta este un eveniment istoric nu doar pentru piaţa mondială a energiei dar şi pentru noi, pentru Rusia şi China. Ne aduce mai aproape de obiectivul pe care l-am stabilit în comun cu liderul Xi Jinping privind creşterea schimburilor comerciale până la 200 miliarde dolari în anul 2024”, a declarat Vladimir Putin. La rândul său, Xi Jinping a vorbit despre “proiectul-reper al cooperării energetice dintre Rusia şi China, o prioritate pentru cele două ţări”. Power of Siberia va avea implicaţii importante pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Chinei şi pentru strategia energetică a Moscovei în Asia, spun analiştii de la S&P Global Platts. Gazprom va inaugura în ianuarie alte două mari gazoducte care vor ocoli Ucraina. În primul rând  Nord Stream 2, o conductă care va lega Rusia de Germania via Marea Baltică. Cel de-al doilea se numeşte TurkStream şi va face legătura dintre Rusia şi Turcia, prin Marea Neagră.

author avatar
Andrei Coman
487 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pe noi ne intereseaza kazacii ce au insutit decat rusii. Kaz Munai si gazul din platforma romana alaturi de rezervele strategice, inseamna pentru Europa acea conducta ce merge daca rusu le ia gazu… asa cum ai ocoleste pe ucraineni… Acordul de zilele trecute poate insemna inceputul independentei noastre energetice.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger