AcasăNewsPovestea porcului de 16.000 de euro

Povestea porcului de 16.000 de euro

Costa mai mult ca un Duster si nu poate fi facut pe gratar. Porcul romanesc de 16.000 de euro este rodul incrucisarilor genetice si are un singur rost pe lume: sa faca alti porci.

Campionul este un adevarat „monstru” : ajunge la 500 de kilograme si are o lungime de peste 3,5 metri.

Cat mai multi si cat mai valorosi genetic, capabili sa puna carne pe ei cu o cantitate cat mai mica de furaje sau, dimpotriva, cu o functie pur reproductiva la randul lor. Obtinerea unor astfel de exemplare valoroase este mai mult o chestiune de genetica, biologie si laborator si are mai putin de-a face cu modul in care este hranit. De fapt ameliorarea genetica este o afacere de multe miliarde de dolari la nivel mondial si are o istorie de 40 de ani. “Un exemplar de top, a carui valoare ajunge si la 16.000 de euro, se obtine prin selectie, in functie de o multitudine de criterii.

Cu cat criteriile de selectie sunt mai multe, cu atat numarul vierilor care se califica in aceasta competitie scade, iar valoarea animalului creste” a declarat pentru money.ro, Ioan Ladosi, directorul unei companii romanesti care se ocupa cu cresterea unor astfel de exemplare. Indiferent daca manipularea genetica „construieste” un porc specializat pe carne ori pe reproducere, produsul iesit din laborator este superior celui crescut prin metode traditionale. Iar pentru ca scopul final este producerea de profit porcul „de laborator” se dovedeste mult mai economic decat cel crescut la tara.

Unui exemplar de carne ii sunt necesare 2,5 chiar si 2 kg de furaj pentru a pune un kilogram de carne spre deosebire de cel de la tara caruia ii trebuie o cantitate dubla de furaj. In acest fel un exemplar ameliorat genetic ajunge la 100 de kg – masa pentru abatorizare in 160 de zile pe cand porcul „ normal” nu poate atinge aceasta masa decat in 300 ori 350 de zile.

author avatar
Andrei Ispas
932 afisari

4 COMENTARII

  1. Interesant, numai ca pentru a se ajunge la asemenea performante, dincolo de micile modificari genetice, principalul lucru este hrana. Ca atare, porcul asta este indopat cu hormoni de crestere. Deci, o adevarata bomba hormonala pentru consumatori.

  2. magda, daca citeai cu atentie aflai ca acesti porci nu sunt pentru consum ci doar pentru reproductie

  3. in UE hormonii de crestere sunt interzisi.
    ameliorarea genetica este facuta de nitelus mai mult de 40 de ani, de la inceputul secolului trecut de crescatorii danezi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger