AcasăNewsPostul Sfintelor Paști (Postul Mare) a început luni, 15 martie

Postul Sfintelor Paști (Postul Mare) a început luni, 15 martie

Postul Sfintelor Paști (Postul Mare) a început luni, 15 martie (sursa foto: debanat.ro)

Această primă zi a săptămânii este una plină de însemnătate pentru credincioșii ortodocși care și-au propus să țină Postul Mare.

În acest an, Postul Sfintelor Paști începe pe 15 martie. Postul Mare, cum mai este cunoscut, este considerat cel mai lung și mai aspru dintre posturile de peste an. Precede marea sărbătoare a Învierii Domnului (Sfintele Paști), care în acest an va fi marcată de către credincioșii ortodocși pe 2 mai.

Postul Mare începe, așadar, într-o zi de luni, cu șapte săptămâni înainte de Praznicul Învierii Domnului. Ultima săptămână de dinaintea Sărbătorii Sfintelor Paști este cunoscută drept Săptămâna Mare sau a Patimilor, cea în care în lăcașurile de cult se săvârșesc deniile.

Postul Sfintelor Paști reprezintă o perioadă în care credincioșii nu mănâncă alimente și preparate din carne, lapte și ouă. Sunt zile cu dezlegare la pește – pe 25 martie, joi, de Buna Vestire, și, respectiv, duminică, pe 25 aprilie, când se prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim. Dar se consideră că această perioadă pregătitoare pentru Sărbătoarea Paștilor ar fi ideal să aducă mai mult decât o înfrânare de la alimentele considerate a fi ”de dulce”. Respectiv să fie o perioadă în care oamenii să încerce să fie mai toleranți, mai smeriți, să se roage mai mult și să facă fapte bune.