AcasăNewsPostul Craciunului: Superstitii si obiceiuri de Lasata Secului!

Postul Craciunului: Superstitii si obiceiuri de Lasata Secului!

Postul Craciunului care incepe pe data de 15 noiembrie si tine pana pe data de 24 decembrie, in ajunul Craciunului, inlusiv. Potrivit traditiei postul ar fi fost poruncit de Maica Domnului batranului Craciun drept penitenta pentru ca taiase mana nevestei sale, care o mosise in staulul in care l-a nascut pe pruncul Iisus.

Pe langa insemnatatea pe care o are pentru crestinii ortodocsi postul Craciunului, de aceasta perioada de 40 de zile dinaintea sarbatorii Nasterii Domnului se leaga mai multe superstitii.

Astfel, potrivit traditiei, in duminica dinaintea inceperii postului, de Lasatul Secului, in care toate familiile de crestini petrec cu mancaruri alese, toate resturile de la masa se strang intr-o fata de masa, care este scuturata a doua zi spre rasarit, in timp ce se spune urmatoarea incantatie. „Pasarile cerului! Eu va dau voua hrana din masa mea, cu care sa fiti indestulate si de la holdele mele oprite”. Astfel, cei care rostesc aceste cuvinte, nu vor avea culturile stricate de pasari in anul ce vine, potrivit traditiei.

In anumite zone, fetele nemaritate bat pernele, incearcand astfel sa-si imblanzeasca soarta si sa-si gaseasca petitori. O alta superstitie legat de postul Craciunului spune ca, dupa Lasatul Secului oalele in casa se aseaza cu gura in jos, pentru a alunga paguba sau boala.

Si vremea din postul Craciunului spune ceva. Batranii cred asta este un indiciu pentru cum va fi vremea in primavara urmatoare. Daca vremea nu este prea aspra, se spune ca primavara va aduce multe ploi.

De Sfantul Matei, in 16 noiembrie, fetele din zona Hategului merg la fantana din mijlocul satului si, la apus, aprind o lumanare pe care o pun pe margine. Astfel, pentru cele care merita, spune traditia, lumina ce se reflecta in apa se va transforma si ii va arata fetei chipul viitorului sot. Tot acum, femeile lucreaza pana la amiaza pentru a avea spor in casa anul viitor.

In Bucovina, se spune ca daca visezi grau verde in postul Craciunului e semn bun ca anul care vine are sa fie manos in toate, potrivit rtv.net.

author avatar
Alina Costache
1.607 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger