Coronavirusul provoacă paranoia anti-globalistă, dar globalismul real se dezintegrează. Este o greșeală să crezi cele mai multe teorii ale conspirației, dar este, de asemenea, o greșeală să presupui că acestea nu au nicio legătură cu realitatea.
Unele sunt doar emanații nebunești sau dezinformare deliberată. Dar alții exagerează și induc în eroare tendințe importante, mai degrabă decât să le refuze sau să ofere explicații implauzibile pentru mistere care, cu toate acestea, persistă inexplicabil. Totuși, uneori, teoriile conspirației depășesc realitatea care le-a susținut odată, crescând în popularitate la fel cum lumea reală își face neliniștile relevante. Și ceva de genul acesta se poate întâmpla chiar acum cu gândirea conspirativă la așa-numita nouă ordine mondială (NWO). Pe de o parte, coronavirusul inspiră un val de paranoia NWO, o frică reînnoită de cabalele de elită care aspiră să conducă lumea. Dar, în același timp, noua ordine mondială, visul integrării globale și al guvernării transnaționale, se dezintegrează în fața ochilor noștri, comentează New York Times. Sintagma „Noua Ordine Mondială” a fost ridicată de conspiratia din retorica optimistă a lui George HW Bush, iar de atunci paranoia și faptele au existat întotdeauna simbiotic. Fantezia prinde control totalitar, elicopterele negre coboară, comploturi secrete Bilderberg. Dar a fost încurajată de diverse realități incontestabile: creșterea instituțiilor transnaționale, puterea manifestă a unei supraclase globale, extinderea adesea nedemocratică a Uniunii Europene și creșterea supravegherii digitale și a legăturilor (și controverselor) care, paradoxal, leagă China și SUA în „Chimerica.” Acum, teoriile au primit o nouă viață prin răspunsul la coronavirus, care este arătat ca un pretext pentru un fel de preluare unică – “World” Bill Gates și Anthony Fauci au fost menționați ca potențiale elemente de control, „testează și stăpânește” ca o schemă pentru supraveghere permanentă. Dar, spre deosebire de anii 90 sau 2000, când paranoia New World Order a exagerat evoluții și tendințe reale, în momentul actual realitatea este opusă – în loc să conducă la un fel de consolidare globalistă, regula coronavirusului dezleagă internaționalismul oriunde te uiți. Virusul a expus entitățile globale ca fiind slabe și compromise din punct de vedere politic, a restaurat sau a întărit granițele, a împiedicat migrația, a redus puterea de la internațional la național și mai ales a stârnit o reînnoită rivalitate sino-americană într-un Război Rece trans-Pacific în curs de dezvoltare. Toate aceste previziuni înseamnă că în epoca post-pandemică globalismul și liberalismul pot părea ideologii trecute în fața unei noi ordini mondiale.
Mai criticăm, mai criticăm, dar acesta este un articol interesant, ne-exaltat, așezat. Felicitări!
Eu nu as fi atat de convins. Si nicedecum preluand articole din „New York Times”. Dar asta sunt eu. Gazetarii depind de banul cel mai bun.
Pai Donald a zis ca nu crede in globalism. Globalismul e reversul capitalist al medaliei marxiste de sa fim toti egali. E o utopie. Daca e o utopie cum dracu sa crezi in. Mai repede crezi in Ileana Cosanzeana un soi de Batman feminin dar fara masca de liliac si mai sexy.