AcasăNewsPortiunea in litigiu cu Bulgaria, pe unde va trece Southstream, buna si...

Portiunea in litigiu cu Bulgaria, pe unde va trece Southstream, buna si pentru Nabucco

Portiunea de platoul continental din Marea Neagra aflata in disputa intre Romania si Bulgaria este situata intr-o zona prin care este proiectata trecerea conductei Southstream.

Proiectul Southstream vizeaza construirea unei conducte de transport de gaze naturale din Rusia catre Bulgaria, prin Marea Neagra, si, mai departe catre Grecia, Italia si Austria. De asemenea, potrivit surselor citate, in cazul solutionarii favorabile Romaniei a litigiului, s-ar asigura peste 50 de metri lineari comuni cu platoul continental al Turciei, ceea ce ar constitui un avantaj prin crearea unei conexiuni directe cu Turcia in cazul in care proiectul Nabucco ar fi finalizat.

Potrivit acelorasi surse, Bulgaria ar fi inceput deja discutii cu Exxon referitoare la zona in litigiu. Sursele citate au mai declarat ca portiunea respectiva, care de fapt ar avea aproximativ 300 de kilometri patrati, nu este singura chestiune legata de frontiera cu Bulgaria, in opinia Bucurestiului. Astfel, Romania ia in calcul deschiderea de discutii cu Bulgaria pentru recalcularea frontierei de pe Dunare, care conform regulilor, este trasata pe mijlocul firului de apa. Rediscutarea ei ar fi necesara, sustin sursele citate, in contextul erodarii naturale a malului bulgaresc.

Cristian Diaconescu

Avantajul ar fi, in acest caz, faptul ca pe portiunea romaneasca ar intra mai multe insule de pe fluviu. MAE a precizat, miercuri, ca Romania va examina impreuna cu partenerii bulgari „toate posibilitatile de ajungere la un compromis avantajos pentru ambele parti” in ceea ce priveste litigiul din Marea Neagra. „Romania si Bulgaria sunt angrenate de mai mult timp intr-un proces de negocieri privind delimitarea marilor teritoriale, a suprafetelor de platou continental si a zonelor economice exclusive ale celor doua tari in Marea Neagra. Negocierile romano-bulgare pe tema delimitarii spatiilor maritime au debutat in anul 1994, pana in prezent avand loc 14 runde”, a precizat MAE.

Informatiile MAE difera de cele furnizate anterior de MAE bulgar. Astfel, purtatoarea de cuvant a MAE bulgar a declarat, miercuri,  ca Romania si Bulgaria au negocieri referitoare la delimitarea din Marea Neagra de mai bine de 20 de ani, pana in prezent avand loc 17 runde de negocieri, dintre care ultima in decembrie. Ministerul roman de la Bucuresti mai precizeaza in raspunsul transmis ca „negocierile se poarta intre delegatii la nivel de experti, conduse de conducatorii departamentelor juridice din ministerele afacerilor externe ale celor doua tari”.

„Reiteram in context faptul ca relatiile noastre cu Bulgaria se desfasoara in spiritul bunei vecinatati, al excelentei colaborari ca tari membre UE si NATO. Romania urmareste, in prezent, solutionarea problematicii mentionate pe calea negocierilor bilaterale si va examina impreuna cu partenerii bulgari toate posibilitatile de ajungere la un compromis avantajos pentru ambele parti. Avem speranta ca vom ajunge de la un acord prin negocieri bilaterale intr-un interval de timp rezonabil”, conchide MAE.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marti, la Digi 24, ca „exista o zona in litigiu in ceea ce priveste chiar frontiera de stat, marea teritoriala” dintre Romania si Bulgaria, el explicand ca este vorba de 17 kilometri patrati si ca vor avea avea loc discutii cu experti bulgari. „In legatura cu aceasta comunitate (comunitatea de romani din Bulgaria – n.r.) va trebui sa avem o discutie politica de fond, ca de altfel si in ceea ce priveste unele aspecte privind, poate o sa va mire, delimitarea platoului continental si a marii teritoriale, cu Bulgaria. Asa cum am avut negocieri cu Ucraina, si cu Bulgaria sunt inca o serie de aspecte nesolutionate, pe care o sa le punem in discutie, o spun cat se poate de formal, daca doriti, impreuna cu partenerii nostri”, a declarat Diaconescu.

author avatar
Ciprian Purice
2.539 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger