AcasăNewsPorțile UE, închise pentru încă 30 de zile

Porțile UE, închise pentru încă 30 de zile

Statele europene au decis să rămână închise încă o lună

Parlamentul European a decis, în unanimitate, ca circulația între țările UE să fie închisă pentru încă 30 de zile.Totodată, 13 state din Uniunea Europeană au reintrodus controalele la frontierele interne din motive de ordine publică sau de securitate internă.

Rezoluția adoptată de Parlamentul European a inclus și propunerea Comisiei Europene care prevede închiderea frontierelor externe ale spațiului Schengen pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile. În 13 state s-au introdus, temporar, și controalele la frontieră, printre acestea numărându-se Slovacia, până pe 7 mai, Belgia, până pe 8 mai, și Germania, Norvegia și Portugalia, până pe 5 mai. Parlamentarii au insistat asupra faptului că frontierele trebuie să rămână deschise în UE pentru circulația echipamentelor personale de protecție, a alimentelor și a bunurilor de primă necesitate. Piața unică este „sursa prosperității și bunăstării noastre comune” și un element-cheie pentru o reacție imediată și neîntreruptă la epidemia de Covid‑9, au spus aceștia. În acest sens, rezoluția a cuprins și faptul că libera circulație a mărfurilor pe piața internă a Uniunii Europene va preveni penuria de bunuri esențiale, cum ar fi materiale medicale, echipamente de protecție personal, medicamente și alimente. În privința coridoarelor verzi, rezoluția prevede ca UE să se asigure că statele membre creează coridoare deschise pentru transportul de alimente și echipamente medicale și de protecție vitale, pentru ca ele să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ele. Totodată, s-a stabilit ca achiziționarea de echipamente și materiale medicale să se facă în comun. Astfel, Uniunea Europeană a lansat o serie de achiziții publice comune pentru a cumpăra echipamente și materiale medicale specifice, de exemplu mănuși și halate chirurgicale, măști, ventilatoare și echipamente de laborator, inclusiv kituri de testare. ”Achizițiile publice comune sunt importante și în contextul achiziționării unui vaccin când va deveni disponibil, pentru a evita specula și pentru a permite fiecărui stat din Uniune acces egal”, se mai arată în Rezoluția adoptată de Parlamentul European.

Se redeschide turismul?

Comisarul european pentru piaţa internă, francezul Thierry Breton, a susținut la întâlnirea cu membrii Comisiei pentru Transport și Turism că deschiderea plajelor este un aspect foarte important și în același timp foarte problematic. ”Comisia încă lucrează la planul de recuperare și înainte de a redeschide plajele, trebuie să existe suficiente garanții pentru a asigura securitatea și siguranța cetățenilor. Trebuie să se faciliteze călătoriile, trebuie să se deschidă infrastructura și să repornească activitățile. Toate structurile ar trebui să rămână intacte după criză, aceasta este cea mai mare prioritate a Comisiei, iar turismul trebuie să se bucure de prioritate, însă în același timp consumatorii nu trebuie să sufere. Totodată, trebuie să existe o acțiune coordonată în ceea ce privește frontierele, însă trebuie să se respecte restricțiile pentru siguranță în același timp”, a declarat comisarul Breton. Comisarul pentru piața internă a mai subliniat că cetățenii europeni trebuie protejați, companiile trebuie să le ramburseze cheltuielile și că soluțiile pot fi asigurate de către statele membre, prin vouchere, întrucât statele au flexibilitatea de a vedea cum aplică ajutoarele de stat. Aceste vouchere ar reprezenta o soluție pentru a salva companiile de la insolvențe. Statele membre trebuie să se asigure că va fi un regim care acoperă cheltuielile companiilor și să existe o strategie pentru a ajuta agențiile de turism. Comisarul Breton a declarat că va lupta la Comisie pentru o linie bugetară specială pentru turism, că toate statele membre trebuie să aibă același acces la fonduri și că ar fi necesar să stabilească un Plan Marshall pentru egalitate. ”Prioritatea va fi turismul, dar și celelalte sectoare ale economiei. Comisia susține poziția Parlamentului European privind voucherele pentru companii, însă este necesar să existe un echilibru dintre dreptul pasagerilor și insolvențe. Există linii directoare pentru respectarea drepturilor consumatorilor și aceste drepturi nu vor fi suspendate, însă voucherele trebuie garantate, astfel încât consumatorii să nu sufere de pe urma acestei crize”, a mai precizat comisarul Thierry Breton.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.373 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger