AcasăNewsPortavionul Charles de Gaulle, angajat in lupta anti ISIS in Irak

Portavionul Charles de Gaulle, angajat in lupta anti ISIS in Irak

Dupa atentatele din Paris, Franta face cadou jihadistilor lovituri aeriene pornite de pe portavionul sau nuclear

”Integrarea lui Charles de Gaulle in operatiunea Chammal (Irak) a debutat in aceasta dimineata”, au indicat, ieri, membri din anturajul ministrului francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian.

Dupa atentatele din Paris, Franta face cadou jihadistilor lovituri aeriene pornite de pe portavionul sau nuclear

Franta a angajat, ieri, nava sa amiral in operatiunile Coalitiei impotriva Statului Islamic, la sapte saptamani de la atentatele teroriste de la Paris. ”Terorismul vrea sa ne atace cetatenii, interesele, valorile. Raspunsul Frantei va fi de o fermitate totala”, a declarat Le Drian, dand unda verde operatiunilor la bordul portavionului. Patru avioane Rafale au decolat de pe puntea navei, care se afla la 200 km de Bahrein in Golf, cu destinatia Irak. Dupa o ora si jumatate de zbor ”si-au atins obiectivele”. Charles de Gaulle, plecat in 13 ianuarie din Toulon pentru o misiune de cinci luni, va fi angajat timp de opt saptamani in Golf, alaturi de portavionul american USS Carl Vinson, in cadrul Coalitiei dirijate de SUA, informeaza Le Point. Nava este insotita , printre altele, de un submarin nuclear de atac. In total, 3 500 de soldati francezi sunt angajati in operatiunea Chammal, in Irak.

Siria: raidurile coalitiei au ucis 1.600 de jihadisti

Peste 1.600 de persoane au fost ucise in raidurile aeriene ale Coalitiei contra pozitiilor ISIS in Siria, in cinci luni de zile, a indicat Observatorul sirian al drepturilor omului, informeaza AFP.  Potrivit acestuia, ”cvasitotalitatea” mortilor sunt jihadisti ai ISIS si ai ramurei siriene Al-Qaida, Front A-Nosra, la care se adauga 62 civili. Washingtonul, sustinut de o mica coalitie a natiunilor arabe, a largit anul trecut operatiunile aeriene contra ISIS, care au inceput in Irak, unde grupul radical, care si-a facut aparitia in contextual conflictului sirian din 2013, a cucerit mari teritorii, inclusiv in Siria.

Franta confisca pasapoartele amatorilor de jihad

”40 de interdictii administrative de iesire de pe teritoriul Frantei se afla in pregatire”, a anuntat ieri, ministrul de Interne francez Bernard Cazeneuve. Tot ieri,  unor sase presupusi candidati la jihad li s-au confiscat pasapoartele si cartile de identitate,  serviciile de informatii apreciind ca ”iminenta” plecarea lor in Siria pentru a se ralia ISIS. Numele celor sase au fost transmise la toate punctele de frontiera europene. Este vorba de primele aplicatii ale noilor masuri antiteroriste dupa atentatele din Paris. Cei sase trebuie sa se prezinte periodic serviciilor secrete pentru a se evita plecarea lor din Franta cu acte false.

Seful Pentagonului promite o ”infrangere ireversibila” a Statului Islamic

La cateva luni dupa preluarea functiei, seful Pentagonului, Ashton Carter, a dat asigurari ca SUA va canta, in curand, prohodul jihadistilor. Noul ministru al Apararii s-a intalnit, la baza militara americana Camp Arifjan, in Kuweit, cu diplomati si militari pentru a discuta masurile de contracarare a teroristilor ISIS. Adresandu-se trupelor americane, inaintea reuniunii care s-a desfasurat cu usile inchise, Carter a dat asigurari ca SUA, Coalitia, vor impinge ”foarte departe” ISIS de Kuweit si alte tari. ”Si ii vom impune, fara indoiala, o infrangere ireversibila”, a adaugat oficialul american.

author avatar
Tudor Borcea
445 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger