AcasăNewsPortal digital unic in UE

Portal digital unic in UE

Noul instrument va contribui la reducerea sarcinii administrative si la asigurarea accesului la diverse proceduri online

Consiliul European adoptat un regulament privind infiintarea unui portal digital unic,  adoptat in urma unui acord la care s-a ajuns cu Parlamentul European in luna iunie. Portalul le va oferi persoanelor fizice si intreprinderilor acces online la informatii si proceduri, precum si la servicii de asistenta si de solutionare a problemelor.

Noul instrument va contribui la reducerea sarcinii administrative si la asigurarea accesului la diverse proceduri online

”Portalul digital unic va fi inca un instrument puternic pus la dispozitia persoanelor fizice si a intreprinderilor care isi exercita libertatea de circulatie si de stabilire pe teritoriul unui alt stat membru. Accesul online la informatii si proceduri va fi oferit cu usurinta tuturor in conditii egale. Este inca un exemplu clar al avantajelor pietei unice digitale”, a declarat Margarete Schrambock, ministrul federal austriac al digitalizarii si economiei.

Principalele elemente

Portalul digital unic va folosi numele existent „Europa ta” si va include o interfata comuna pentru utilizatori, integrata in portalul Europa ta. Interfata va fi usor de folosit si va fi disponibila in toate limbile oficiale ale UE. Noul portal va integra o serie de retele si servicii care au fost infiintate la nivel national si la nivelul UE pentru a oferi sprijin activitatilor transfrontaliere. Interfata va oferi un punct de acces centralizat la informatii legate de exercitarea drepturilor la mobilitate in UE si va asigura accesul deplin la diverse proceduri online in mod nediscriminatoriu. Un principiu de baza al portalului este ca orice procedura disponibila pentru cetatenii unui stat membru ar trebui sa fie la fel de accesibila pentru cetatenii din alte state membre. Cateva dintre procedurile administrative principale vor fi disponibile online atat pentru utilizatorii de la nivel national, cat si pentru cei transfrontalieri. Aceste proceduri se refera la situatii care sunt relevante pentru desfasurarea de activitati economice, pentru a lucra, a studia sau a se muta dintr-un loc in altul, spre exemplu pentru solicitarea unei dovezi a resedintei, solicitarea de granturi sau imprumuturi de studiu, recunoasterea titlurilor academice, obtinerea cardului european de asigurari sociale de sanatate, inregistrarea unui autovehicul, solicitarea pensiei sau inregistrarea angajatilor in sistemele de pensii si de asigurare. Noul portal va contribui la reducerea sarcinii administrative. Ca regula generala, portalul digital unic va aplica principiul „doar o singura data”, ceea ce inseamna ca persoanele si intreprinderile nu vor trebui sa transmita aceleasi informatii autoritatilor publice decat o singura data. Consiliul si Parlamentul European trebuie  sa semneze regulamentul adoptat. Textul semnat va fi publicat in Jurnalul Oficial al UE si va intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii.

author avatar
Tudor Borcea
159 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger