AcasăNewsPorosenko vrea un referendum pentru a evita federalizarea Ucrainei

Porosenko vrea un referendum pentru a evita federalizarea Ucrainei

Porosenko acuza Rusia ca vrea sa impuna Ucrainei forma unui stat federal

Presedintele Petro Porosenko a declarat ca este gata sa organizeze un referendum pentru a evita ca regiunile ucrainene sa obtina mai multa autonomie.

Porosenko acuza Rusia ca vrea sa impuna Ucrainei forma unui stat federal

Ucraina nu va admite sa fie federalizata si, daca va fi necesar, un referendum va fi organizat in tara pentru a permite cetatenilor sa zica ”nu”, a declarat duminica Petro Porosenko intr-un interviu acordat postului tv 1+1, informeaza Sputnik. Porosenko a acuzat Rusia ca vrea sa impuna Ucrainei forma unui stat federal. Urmare a inlaturarii de la putere a regimului lui Viktor Ianukovici, in februarie 2014, locuitorii mai multor regiuni ucrainene din Donetk si Lugansk au refuzat sa recunoasca noile autoritati ale tarii si au cerut federalizarea, idee sustinuta si de unii politicieni europeni. Totusi, Kievul a respins aceasta idee, lansand o operatiune militara de anvergura in sud-estul Ucrainei. Ulterior, locuitorii din Donetk si Lugansk au proclamat independenta celor doua ”republici populare”.

”Numar record de trupe rusesti la granita”

Presedintele ucrainean a mai informat, duminica, de existenta unui ”numar record” de trupe rusesti care au fost desfasurate la frontiera cu Ucraina. ”Dispunem de informatii potrivit carora un numar record de trupe rusesti este desfasurat de-a lungul frontierei cu Ucraina. Aceste informatii ale serviciilor noastre sunt confirmate de NATO, Statele Unite si Uniunea Europeana”, a declarat Petro Porosenko pentru acelasi post tv. Totusi, presedintele ucrainean nu a dat cifre concrete cu privire la aceasta prezenta militara rusa. ”Stim din ce directii pot fi lansate eventuale atacuri”, a spus Porosenko, precizand ca armata ucraineana, cu 64.000 de soldati in zonele de conflict, este pregatita.

 

author avatar
Tudor Borcea
169 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger