AcasăNewsPorosenko: Ucraina se afla in razboi real cu Rusia

Porosenko: Ucraina se afla in razboi real cu Rusia

Presedintele ucrainean a afirmat ca tara sa s-a angajat intr-un razboi real cu Rusia, adaugand ca se asteapta la o noua ofensiva ruseasca, intr-un interviu difuzat ieri la BBC.

Porosenko vede in spatele oricarui combatant separatist armata regulata a Federatiei Ruse

”Nu este o lupta cu separatistii sustinuti de Rusia, este un razboi real cu Rusia”, a declarat Petro Porosenko. ”Faptul ca noi am capturat soldati ai fortelor speciale rusesti este o dovada solida in acest sens”, a adaugat presedintele ucrainean, informeaza AFP. Ucrainenii, europenii si americanii nu inceteaza sa denunte prezenta trupelor regulate ruseste care vin in ajutorul rebeliunii separatiste din estul Ucrainei, ceea ce Moscova neaga categoric. In ciuda prezentei a numerosi jurnalisti si observatori independenti, nici o proba definitiva nu a fost adusa in ce priveste amploarea si permanenta desfasurarii unor trupe rusesti in zona de concflict. ”Ma gandesc ca ei pregatesc o ofensiva si ca noi trebuie sa fim pregatiti. Cred ca nu le dam nici o sansa pentru a relansa provocari. Va fi responsabilitatea lor integrala”, a spus Porosenko.

N-am incredere in Putin, dar nu am de ales

Presedintele ucrainean a adaugat ca nu are incredere in omologul sau rus, Vladimir Putin, dar ca nu are de ales decat calea diplomatica. El a precizat ca teritoriile aflate sub controlul rebelilor nu pot fi recucerite prin forta. ”Ma indoiesc ca eliberarea teritoriilor mele se poate face prin mijloace militare”, a spus el. De partea sa, Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a indicat ca Moscova nu are, la randul ei,  incredere in Porosenko. ”Este o mare lipsa de incredere”, care se explica in special prin ”obligatii concrete nerespectate” de presedintele Ucrainei, a precizat Peskov. El a acuzat autoritatile ucrainene ca ”au dus un razboi impotriva propriului popor”. ”Cetatenii ucraineni sunt cei care sunt tintele si cei care mor”, a declarat Peskov, citat de RIA Novosti. Conflictul armat dintre fortele ucrainene si rebelii prorusi a facut peste 6.200 de morti, incepand cu aprilie 2014. Chiar daca, in februarie, la Minsk, un armistitiu a fost semnat gratie medierii franco-germane, in prezenta lui Vladimir Putin, incidentele mortale au loc aproape zilnic.

Kievul nu exclude gazduirea de elemente ale scutului antiracheta SUA

Ucraina studiaza posibilitatea gazduirii elementelor ale sistemului de aparare antiracheta american, a declarat secretarul Consiliului de securitate nationala si aparare ucrainean, Olexandr Turcinov, informeaza Sputnik. El a invocat necesitatea ”protectiei contra amenintarii nucleare”. Intr-un interviu acordat autorilor filmului documentar ”Crimeea, intoarcerea la patrie”, Vladimir Putin a afirmat ca Moscova era pregatita ”sa puna fortele nucleare in stare de alerta”, urmare a evenimentelor survenite in primavara anului trecut in Ucraina.

Lavrov: Tarile din spatiul postsovietic sa tina seama de interesele Rusiei

Moscova recunoaste dreptul vecinilor sai sa trateze indiferent cu ce tara dar insista  pe transparenta acestor legaturi si sa se tina seama de ”interesele legitime ale Rusiei”. ”Nu detinem monopol pe activitatile din sanul spatiului postsovietic. Recunoastem dreptul vecinilor nostri, astazi state suverane, de a practica o politica externa plurivectoriala”, a spus seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, intervenind ieri in Consiliul Federatiei Ruse (camera superioara a parlamentului). ”Este clar ca pot intretine legaturi cu actori din Europa, America sau din alta parte. Singurul lucru pe care-l cerem este o transparenta a acestor procese, fara agende sau modele ascunse si sa ia in considerare interesele nationale legitime ale Rusiei”, a spus Lavrov.

 

author avatar
Tudor Borcea
343 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger