AcasăNewsPorosenko si Putin se bat la apa mica

Porosenko si Putin se bat la apa mica

Sub podul Crimeii, rusii au pus de-a latul un petrolier, blocand accesul navelor ucrainene

Concomitent cu un consiliu de securitate al ONU, presedintele ucrainean Petro Porosenko a cerut ieri eliberarea marinarilor si celor trei nave ucrainene capturate cu forta armelor de catre marina rusa, in timp ce incercau sa ajunga in Marea Azov prin stramtoarea Kerci. Marea Azov are o adancime maxima de numai 14 metri, cea mai putin adanca mare din lume, dar rusii au palmat-o si pe asta.

Sub podul Crimeii rusii au pus de a latul un petrolier blocand accesul navelor ucrainene

Marea Azov este de 11 ori mai mica decat Marea Neagra dar are importanta cruciala pentru exporturile Ucrainei, prin strantoarea Kerci (in Crimeea anexata de Putin), spre Marea Neagra si dincolo , fiind iar in centrul unei escalade intre Moscova si Kiev. Cu o suprafata de 37.600 km2, marea Azov (care detine peste 80 de varietati de specii de peste dar si zacaminte de gaze) este inconjurata la nord si vest de Ucraina, la sud-vest de Crimeea si la est de Rusia. Apele sale scalda sudul Donbass-ului, regiune ucraineana unde 10.000 de persoane au murit in urma conflictului dintre Kiev si separatistii prorusi. Autoproclamata republica separatista Donetk controleaza de altfel cativa kilometri din litoralul marii Azov. Dupa anexarea Crimeii (2014) Rusia revendica controlul apelor marii Azov, in largul Crimeii in timp ce Kiev si occidentalii acuza Moscova ca impiedica deliberat navigatia vaselor comerciale via stramtoarea Kerci. In 2003, presedintii rus si ucraineni Vladimir Putin si Leonid Kucima au semnat un acord prevazand ”gestiunea comuna” de catre cele doua tari a Marii Azov si a stramtorii Kerci, considerate ca ”ape interioare ale Ucrainei si Rusiei”. Acest document nu a stabilit delimitarea frontierei maritime dintre cele doua tari, referindu-se la alte acorduri. Dupa ce au anexat Crimeea, rusii controleaza acum Marea Azov

Podul lui Putin blocheaza navele

Tensiunile bilaterale au fost relansate in 2016 odata cu construirea de catre Rusia a unui pod de 19 km care traverseaza stramtoarea Kerci pentru a lega Crimeea de Rusia. Putin a inaugurat podul in luna mai, la volanul unui camion. In 2017, instalarea arcadelor impiedica deja navigatia, limitand marimea navelor care pot trece prin stramtoarea Kerci, singura cale pentru a ajunge in apele teritoriale ale Ucrainei din Marea Azov, denunta Olexandr Oliinyk, directorul portului ucrainean Mariupol. Anul acesta, paza de coasta rusa a inceput sa retina navele ucrainene, oficial pentru control, provocand proteste.

Ucraina asfixiata

Ultimul mare oras aflat sub controlul Kievului in est, Mariupol (500.000 de locuitori in 2015) era, inainte de conflictul din regiune, o importanta destinatie balneara si un port major al Ucrainei. Dupa ce Rusia a impus controale navelor, activitatea portului, crucial pentru exporturile ucrainene, este in parte paralizata. In primele sapte luni ale anului, incasarile din porturile Mariupol si Berdiansk (alt mare port ucrainean din Marea Azov) au scazut cu un sfert in raport cu aceeasi perioada a anului trecut. Sub ochii besmetici ai Occidentului, Putin a reusit sa preia controlul apelor din largul Crimeii iar acum degeaba acuza Kievul si occidentalii Moscova ca impiedica deliberat tranzitul navelor comerciale prin stramtoarea Kerci.

author avatar
Tudor Borcea
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger