AcasăNewsPorosenko cere alianta militara imediata cu SUA si Europa

Porosenko cere alianta militara imediata cu SUA si Europa

Porosenko vrea sprijin militar american ca sa-i potoleasca pe separatisti

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, vrea sa inceapa „imediat” negocieri cu Statele Unite si Europa asupra unei aliante in domeniul apararii.

Porosenko vrea sprijin militar american ca sa-i potoleasca pe separatisti

Dupa ce a cerut „o amanare” in privinta acordului economic cu UE, Porosenko introduce in joc cartea cea mare, ajutorul militar pentru protejarea Ucrainei.

E nevoie de o noua alianta

Ucraina se afla in situatie de razboi, conflictele armate din regiunile separatiste din est fiind tot mai numeroase.  Separatisti din estul Ucrainei au doborat joi un elicopter apartinand armatei ucrainene in apropiere de Slaviansk, un general si 12 ofiteri pierzandu-si viata. Este cea mai grea pierdere pentru armata ucraineana. Porosenko nu intentioneaza sa se angajeze economic in niciun fel pana nu va calma situatia in tara. „Avem nevoie de o noua alianta in domeniul apararii cu Statele Unite si Europa, pentru a proteja Ucraina din punct de vedere militar”, a declarat el pentru Bild. „In calitate de presedinte, ma voi angaja pentru o asemenea alianta si voi demara imediat negocieri”.

Pacea depinde de Putin

Porosenko spera sa aduca situatia „la normal” in cateva luni, „daca Rusia este pregatita pentru acest lucru”. „Nu am nicio indoiala ca, exercitandu-si influenta, Putin poate sa puna capat luptelor”, a subliniat Porosenko. Deocamdata, oficialii rusi si cei ucraineni se contreaza peste tot pe unde se intalnesc. In Consiliul de Securitate al ONU, ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a cerut Ucrainei sa inceteze operatiunea militara in est, care produce haos. Ambasadorul ucrainean, Iuri Sergheiev, a cerut Rusiei sa-si retraga comandourile de mercenari ceceni si cazaci. Pana una, alta, MAE recomanda cetatenilor romani, inclusiv reprezentanti ai mass-media, sa paraseasca imediat teritoriul peninsulei Crimeea, precum si regiunile Donetk si Lugansk, ca urmare a deteriorarii dramatice a situatiei de securitate.

author avatar
National
286 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger