AcasăNewsPorosenko cere ajutor international pentru mentinerea pacii in estul Ucrainei

Porosenko cere ajutor international pentru mentinerea pacii in estul Ucrainei

Cei patru lideri au inrosit telefoanele, dar katiusele tot mai zboara

Presedintele ucrainean a anuntat ca va cere trimiterea unei misiuni politienesti de catre UE, mandatata de ONU, pentru mentinerea armistitiului in zona de razboi controlata de rebelii prorusi.

Cei patru lideri au inrosit telefoanele, dar katiusele tot mai zboara

Adresandu-se Consiliului de Securitate reunit la Kiev, Porosenko a solicitat membrilor sa analizeze propunerea privind chemarea unui contingent European de mentinere a pacii, sub misiune ONU, in estul tarii. ”Consideram o misiune de politie a Uniunii Europene ca o solutie optima(…) pentru a garanta securitatea in situatia unde incetarea focului nu este respectata nici de Rusia, nici de cei pe care ii sustine”, a spus Porosenko, citat de AFP. Aceasta declaratie, o premiera din partea Kievului, intervine dupa ce rebelii au preluat orasul strategic Debaltevo. ”Dupa decizia care, sper, va fi adoptata astazi (miercuri seara) , vom lansa consultatii oficiale cu partenerii nostri straini”, a adaugat presedintele Ucrainean. Porosenko a indicat faptul ca a abordat aceasta chestiune in timpul negocierilor acordului Minsk 2 cu Angela Merkel, François Hollande si Vladimir Putin. ”Am discutat de-o maniera preliminara(…) in timpul negocierilor, prevazand ca acordurile de la Minsk nu vor fi respectate”.

Violarea acordului, denuntata de Berlin, Paris, Kiev…si Moscova

In timpul unei conferinte telefonice, Angela Merkel, François Hollande, Petro Porosenko si Vladimir Putin au denuntat, ieri, incalcarea acordului de incetare a focului in estul Ucrainei iar consecintele evenimentelelor de la Debaltevo au fost examinate, a indicat intr-un comunicat Palatul Elysee. In comunicat se mai arata ca ”reprezentantii OSCE trebuie sa intalneasca pe teren partile beligerante pentru a pune in practica urgent masurile decise de acordul Minsk 2”. Ministrii de externe ai celor patru tari vor avea o intrevedere ”pentru a defini modalitatile mecanismului de supervizare”, prevazute in acord. Surse diplomatice de la Paris au indicat ca se pregateste o reuniune, in zilele urmatoare, poate la Paris, ”in scopul de a stabili daca incalcarile constatate nu vor duce la ruperea acordului Minsk 2”. ”Viitoarele saptamani vor fi critice”, au declarat aceleasi surse. Semnat in 12 februarie, dupa negocieri maraton, acordul Minsk 2 prevede in special incetarea focului si retragerea armelor grele. Intre timp, potrivit AFP, premierul rus Dmitri Medvedev a anuntat ca Gazprom va aproviziona, ca ”ajutor umanitar”, teritoriile controlate de separatisti. De partea ei, armata ucraineana a acuzat rebelii ca au lansat atacuri cu mortiere asupra orasului port Mariupol.

author avatar
Tudor Borcea
133 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger