Cauta

Porcul de Crăciun îi bagă pe români în faliment

30.000 de lei este amenda pentru transportul porcului de Crăciun din zone declarate de risc ca urmare a restricțiilor impuse de evoluția pestei africane. Totodată,  carnea de porc găsită în autoturisme fără documente sanitar-veterinare va fi sancționată cu amenzi de la 1.000 de lei până la 3.000 de lei.

Cumpărarea și vânzarea porcilor sunt interzise în 25 de județe

Cuantumul amenzilor pentru nerespectarea legislației privind circulația animalelor provenite din zone cu restricție pentru pesta porcină africană a fost majorat semnificativ. Măsura luată prin hotărâre de Guvern a fost deja anunțată la Uniunea Europeană, care monitorizează evoluția bolii în țara noastră. Potrivit actului normativ, posibilitățile românilor de a cumpăra de la fermieri sau din gospodării porcul de Crăciun au fost reduse drastic. Și asta deoarece transportul și achiziționarea de carne de porc din zonele cu risc de pestă africană vor fi sancționate cu amenzi de până la 30.000 de lei. Autoritățile sanitare veterinare au anunțat deja înăsprirea controalelor pe transporturi, inclusiv cele particulare, acțiuni sprijinite de Poliție și Jandarmerie. Totodată, neanunțarea imediată a medicului veterinar despre suspiciunea sau apariţia unei boli transmisibile la animale, precum şi despre moartea, înstrăinarea sau neizolarea animalelor bolnave ori suspecte de boală va fi pedepsită cu amendă de la 1.500 lei la 2.000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 9.000 lei la 11.000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele juridice. Vânzarea porcilor, chiar și a celor din bătătură, fără documentele prevăzute de legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare va fi sancționată cu amendă de la 2.500 de lei la 3.500 de lei, în cazul persoanelor fizice, persoanele juridice fiind amendate cu până la 25.000 de lei pentru aceleași fapte.

Țăranii, primii vizați

Hotărârea de Guvern prevede sancțiuni de 5.000 de lei pentru țăranii care refuză accesul veterinarilor pentru uciderea porcilor din gospodării.  Astfel, se sancționează refuzul sau împiedicarea de către proprietarii ori deţinătorii de animale a tăierii sau a uciderii, după caz, a animalelor bolnave ori suspecte de boli transmisibile la animale, precum şi refuzul confiscării şi distrugerii produselor şi subproduselor provenite de la acestea sau a altor obiecte contaminate, în scopul lichidării focarelor şi prevenirii difuzării bolilor transmisibile supuse măsurilor oficiale de carantină. Totodată, ieşirea/intrarea persoanelor sau scoaterea/introducerea unor animale şi a oricăror produse şi materiale care pot constitui vectori pentru bolile infecto-contagioase ale animalelor, provenite din zone sau obiective aflate în carantină, fără obţinerea, în condiţiile legii, a acordului autorităţii sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente, vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 20.000 și 30.000 de lei, în cazul faptelor săvârșite de persoanele juridice.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Modă și exploatare
  • Minerale esențiale: se încheie dominația Chinei?
  • Haos în strategia de apărare a Ucrainei
  • Guvernul Bolojan, sub ocupație soroșistă
  • Disfuncționalități majore în piața unică europeană. Fiecare stat își apără propriile interese
  • Tulburările de somn: Când noaptea nu mai e odihnă
  • Nu le merge ca în România. Multinaționalele se plâng de practici discriminatorii în statele UE
  • „Mondialul” cluburilor, dezastru financiar!
  • ULUITOR: Unde a mers Luis Diaz în ziua înmormântării lui Diogo Jota
  • Exit mobile version