AcasăNewsPonta: "Vom modifica Constitutia imediat dupa alegeri". Vezi ce ar vrea sa...

Ponta: „Vom modifica Constitutia imediat dupa alegeri”. Vezi ce ar vrea sa schimbe!

Premierul Victor Ponta a declarat ca va schimba Constitutia in prima parte a anului 2013, imediat dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie.

„Eu cred ca trebuie sa modificam Constitutia in prima sesiune a anului viitor, pana in iunie. O sa avem o majoritate consistenta. Atunci nu mai avem alegeri si nu mai poate sa spuna Basescu ca modificam Constitutia impotriva lui”, a declarat Ponta, invitat la Realitatea TV.

Premierul a subliniat ca viitoarea Lege Fundamentala trebuie sa clarifice relatia dintre institutii, pentru a se evita situatia de acum, in care presedintele reprezinta tara fara sa tina cont de opinia parlamentului. „Am de gand sa discut si cu UDMR si cu PDL daca sunt capabili. Trebuie sa lamurim cu Constitutia, sa ne asiguram ca niciun alt presedinte, dupa ce pleaca Basescu, ca vine Antonescu sau altcineva, sa nu mearga la Bruxelles si sa spuna: Voi toti acasa sunteti prosti, taceti ca stiu eu ce fac!”, a precizat Ponta.

Una din principale modificari in constitutie, conform declaratiilor primului ministru, va fi aceea care reglementeaza modalitatea prin care va fi ales premierul: „Trebuie pus pe baza experientei cu Basescu. Presedintele nu nominalizeaza pe cine il taie capul in functia de premier, ci pe cel care are cel mai mare numar de mandate in Parlament. Basescu ne-a adus in situatia absurda ca pune pe cine vrea el. Trebuie sa punem in Constitutie cand si in ce fel intervine presedintele in activitatea Guvernului”. De asemenea, Victor Ponta a mai spus ca la CCR trebuie sa fie numiti oameni cu experienta, cel putin 18 ani de magistrat.

Premierul este de parere ca presedintele nu va demisiona daca va fi modificata Constitutia, in sensul transformarii parlamentului intr-unul unicameral. „Eu personal nu cred ca domnul presedinte Basescu va demisiona,  indiferent de situatie. Dar nu asta e scopul principal. Daca vorbim de modificarea Constitutiei, trebuie sa punem la punct si sistemul electoral.  Noi, pe 9 decembrie, vom vota pe baza unei legi proaste. CCR nu ne-a lasat s-o modificam ca pierdea PDL prea tare. Deci in 2013 trebuie sa punem la punct sistemul electoral”, a completat Ponta.

O alta problema vizata in modificarea Constitutie este data si de reglementarea celor opt regiuni de dezvoltare. „Din punctul meu de vedere, singura posibilitate este de a merge pe structura actualelor regiuni de dezvoltare, adica opt. Vom trece treptat atributiile de la Guvernul central si de la judete catre regiuni, care vor fi direct responsabile cu absorbtia de fonduri europene. Pentru lucrul asta avem nevoie de o modificare a Constitutiei”, a declarat premierul.

author avatar
Alina Costache
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger