AcasăNewsPonta: USL, de acord cu Tratatul de guvernanta fiscala

Ponta: USL, de acord cu Tratatul de guvernanta fiscala

USL este de acord ca Romania sa semneze si sa ratifice Tratatul de guvernanta fiscala, urmand ca parlamentarii opozitiei sa participe la procedurile parlamentare in acest sens, a declarat, luni, presedintele PSD, Victor Ponta.

„Decizia USL, cum am anuntat din decembrie, la consultarile de la Cotroceni, nu s-a schimbat. Suntem de acord – e necesar ca Romania sa nu ramana in afara tarilor europene – sa semnam si ulterior sa ratifica tratatul”, a spus Ponta.

El a precizat ca nu este necesar ca opozitia sa semneze un protocol cu actuala putere pe aceasta tema.

„Ce nu e necesar – si nu va fi cazul – e sa semnam o hartie cu cei de la putere. Nu ne-au consultat cand au scris hartia, am vazut la televizor numele noastre puse pe un document pe care nu il cunoastem si in legatura cu care nu am fost consultati. Tratatul e intre Romania si celelalte tari UE, nu intre coalitia de la guvernare si opozitie”, a spus Ponta, care a adaugat ca USL va participa la procedurile parlamentare de ratificare a Tratatului.

Liderul PSD a spus ca USL cere o dezbatere publica privind consecintele semnarii acestui Tratat si ca liderii opozitiei se asteapta ca Tratatul sa fie semnat de premierul in functie, Mihai Razvan Ungureanu, si nu de catre presedintele Traian Basescu.

„Tratatul e interguvernamental. Ne asteptam, pentru ca nu are nevoie de mandat, ca premierul in functie, Mihai Razvan Ungureanu, sa mearga la Bruxlles sa semneze acest tratat. Daca iar ne trezim cu Traian Basescu in locul premeierului, inseamna ca fata de Guvernul Boc nu s-a schimbat nimic decat numele premierului, iar modul de actiune – nu”, a spus Ponta.

Partidele din coalitie au convenit, prin semnarea, miercuri, a protocolului de aderare la Tratatul de guvernanta fiscala, ca sustin semnarea de catre seful statului la Consiliul European a acestui document si sustin in Parlament adoptarea legii de ratificare a tratatului pana la 31 decembrie 2012.

Documentul a fost semnat de liderii PDL, UDMR, UNPR si grupului minoritatilor si are lasat loc liber pentru semnaturile liderilor USL.

Protocolul politic a fost semnat de presedintele PDL Emil Boc, presedintele UDMR Kelemen Hunor, presedintele UNPR Gabriel Oprea si liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale Varujan Pambuccian. La eveniment au fost prezenti premierul Mihai Razvan Ungureanu si lideri ai partidelor din arcul guvernamental.Premierul Ungureanu a declarat, miercuri, la Parlament, ii va contacta pe liderii USL pentru a-i ruga sa semneze si ei documentul. „Eu sper sa fie semnat de presedintii tuturor partidelor parlamenare, asta inseamna si PSD, si PNL si PC. Chiar am de gand, in momentul in care am sa ajung inapoi la Guvern, sa ii contactez pe cei trei lideri si sa-i rog sa faca acest lucru”, a spus Ungureanu.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat, miercuri, la dezbarerea organizata de PSD cu privire la Tratatul Fiscal, ca autoritatile de la Bucuresti se grabesc sa il semneze fara sa analizeze consecintele asupra Romaniei.

author avatar
Ciprian Purice
123 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger