AcasăNewsPonta: Romania risca sa piarda bani europeni pentru POSDRU din cauza unor...

Ponta: Romania risca sa piarda bani europeni pentru POSDRU din cauza unor nereguli in 2010-2011

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, ca Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) ar putea fi suspendat, din cauza unor nereguli scoase la iveala in urma unui audit. Romania risca sa piarda definitiv fonduri europene de 100 milioane euro in 2012 si 1,1 miliarde euro in 2013, a anuntat premierul.

Victor Ponta

Seful Executivului a declarat ca Guvernul va incerca sa aplice un program de actiuni prin care sa evite pierderea fondurilor europene.

„S-au constatat, pentru 2010-2011, grave probleme de sistem, probleme privind evaluarea proiectelor, modul de control al acestora, procentajele de risc adoptate si in sistemul informatic au acces neautorizat 350 de persoane care nu ar avea dreptul legal de a avea acces la sistemul informativ. Este vorba despre programe in care persoane au incasat salarii intre 3.500 si 10.000 de euro lunar. Situatii extrem de grave care au dus la concluzii negative privind programul in Romania”, a declarat premierul.

„In 2010 si 2011 toata lumea a luat bani de la POSDRU fara niciun fel de control, fara niciun fel de capacitate de a demonstra daca acei bani sunt pentru scopul fundamental, dezvoltarea resurselor umane, sau de fapt e vorba de bani pe care fiecare i-a folosit pentru niste salarii, repet, de peste 14.000 de RON, dar sunt foarte multe care depasesc 10.000 de euro”, a spus Ponta.

Primul-ministru considera ca e vorba de o „situatie de criza extrema”, pe motiv ca pierderile suferite in urma unei posibile suspendari a programului ar putea fi acoperite din bugetul de stat. „Am ajuns intr-o situatie de criza extrema. Suspendarea programului poate duce la pierderea definitiva a unor sume importante, si mai grav, a acoperirii din bugetul de stat, in 2013, ale acelor pierderi”, a mai precizat seful Executivului.

Premierul a mai spus si ca persoanele vinovate trebuie sa raspunda civil si penal pentru ceea ce a numit a fi, in acest caz, un „jaf”.

101 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger