AcasăNewsPonta: Presedintele Basescu va reprezenta Romania la Consiliul European

Ponta: Presedintele Basescu va reprezenta Romania la Consiliul European

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a anuntat joi dupa-amiaza, in cadrul unei conferinte de presa, ca presedintele Traian Basescu va merge la Consiliul European de la Bruxelles. Ponta a declarat ca s-a invocat si posibilitatea unei participari comune, insa el a respins aceasta propunere.

Victor Ponta

Victor Ponta a declarat ca in timpul intalnirii pe care a avut-o cu Traian Basescu la Cotroceni, presedintele si-a exprimat dorinta de a participa personal la Consiliul European, in contextul actualei situatii europene.

„Domnia sa mi-a spus ca are o indelungata experienta si ca, in acest context, doreste sa participe domnia sa. Nu trebuie sa imi dea explicatii. Stiti parerea mea despre cine cred ca ar trebui sa participe. Nu cred ca Romania  are nevoie in asemenea momente de criza la nivel european de o criza pe plan national. Motiv pentru care atitudinea mea va fi constructiva. Toate datele pe care le avem le vom da presedintelui. Inclusiv presedintele a invocat ideea unei participari comune, avand in vedere ca eu voi fi oricum la Bruxelles. Dar cred ca ar fi o confuzie. Am apreciat invitatia, dar nu era momentul”, a mai spus Ponta.

De asemenea, premierul a prezentat principalele obiective ale Romaniei la reuniunea de la Bruxelles, si anume acordarea unor subventii mai mari pentru agricultorii romani treptat pana in anul 2020. ”In politica agricola comuna se doreste atingerea unui nivel de convergenta in ceea ce priveste subventiile, platile corecte. Ca sa ma exprim mai putin tehnic, sa ajungem nu la nivelul tarilor care au in acest moment  cel mai mare nivel al subventiilor, dar la media europeana. Asta inseamna plati pentru agricultori care cresc treptat pana in 2020 si ajung la media europeana“, a declarat Ponta.

”In ceea ce priveste politica de coeziune, al doilea obiectiv fundamental al Romaniei, este alocarea unei sume corespunzatoare in conformitate cu criteriile de dezvoltare ale diverselor zone  si regiuni din Europa. Romania are pe teritoriul sau in continuare,  nu doar cea mai saraca regiune de dezvoltare a Europei, regiunea nord –est, ci si celelalte regiuni care cu exceptia  Bucuresti-Ilfov, se incadreaza in totalitate in politica de coeziunea care implica alocari de fonduri“, a spus premierul.

Tinand cont de aceste obiective, Victor Ponta a spus ca ”propunerea prezentata de presedintele van Rompuy ce impune scaderi la fondurile de coeziune si pentru politica agricola comuna si introducerea de criterii noi, nefavorabile Romaniei, este o propunere inacceptabila, va intalni opozitia ferma si nenegociabila a Romaniei, inclusiv prin exercitarea dreptului de veto“.

author avatar
Alina Stancu
368 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger