AcasăNewsPonta: Judecatorii Curtii Constitutionale nu vor mai fi numiti politic

Ponta: Judecatorii Curtii Constitutionale nu vor mai fi numiti politic

Victor Ponta a declarat ca Legea de functionare a Curtii Consitutionale va fi modificata astfel incat judecatorii sa nu mai fie numiti pe criterii politice.

Premierul Romaniei, Victor Ponta, a anuntat ca Legea de functionare a Curtii Constitutionala va fi modificata astfel incat in 2013 cele trei mandate vor fi preluate de judecatori numiti de cei de la ICCJ, numirea pe criteriu politic urmand a fi inlaturata.

„Trebuie schimbat modul in care functioneza Curtea Constitutionala. Trebuie ca cei noua judecatori sa nu mai fie desemnati politic si trebuie – asa cum am spus cand eram in opozitie si ma voi tine de cuvant – in 2013, cand expira trei mandate la Curte, sa alegem judecatori nu dintre oamenii politici, ci judecatorii de la ICCJ, care chiar sa judece si nu sa aiba atitudini si recunostinta fata de cei care i-au propus acolo”, a spus acesta.

Acesta a declarat ca Legea va fi schimbata de catre USL, astfel incat, din 2013, judecatorii numiti de catre PDL sa nu fie inlocuiti de altii numiti tot pe criterii politice, dar care apartin de USL.

„Modul de selectare a judecatorilor la Curte, numarul si atributiile acestora sunt in Constitutie. Dar eu cred ca nu mai trebuie – va dati seama, in 2013 o sa fie trei judecatori. Ce facem, ii numim de la USL? I-am schimbat pe cei ai domnului Basescu cu cei de la USL? Nu e bine. Haideti sa-i numim dintre judecatorii ICCJ si in acest fel nu mai intervine factorul politic”, a spus Ponta.

Acesta a explicat decizia prin faptul ca deciziile celor noua judecatori s-au politicizat, astfel incat acestea se iau cu vot de 5 la 4.

„Cinci judecatori citesc Constitutia intr-un fel si patru in alt fel? Inainte deciziile se luau prin consens, iar daca era o opinie separata, era o exceptie”, a spus Victor Ponta.

Momentan, conform Constitutiei, Curtea Constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei si se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit. Acestia sunt numiti in numar egal, cate trei, de Camera Deputatilor, de Senat si de Presedintele Romaniei. Totodata, conform Constitutiei, judecatorii trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior.

author avatar
Ionut Zgimbau
154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger