Cauta

Ponta, explicatii privind ratarea privatizarii Oltchim

Victor Ponta, premierul Romaniei, a prezentat motivele pentru care privatizarea Oltchim a reprezentat un esec, anuntand ca decaderea combinatului  a inceput in 2009.

(foto: realitatea.net)

Primul ministru al Romaniei, Victor Ponta, a sustinut, marti, o conferinta de presa in cadrul careia a dorit sa faca lumina referitor la privatizarea Oltchim Ramnicu Valcea, prezentand cateva dintre motivele esuarii vanzarii combinatului.

„Am avut discutii si am considerat necesar sa punem la dispozitia media cateva date esentiale din ultimii ani a situatiei de la Oltchim. E necesar deoarece a existat un interes major. Oltchim nu inseamna doar 3000 de angajati, ci si alte unitati economice. Situatia de la Oltchim e in responsabilitatea Guvernului. Trebuie o strategie de recuperare a datoriilor si de aducere a combinatului pe profit. Datele sunt publice si arata cum s-a ajuns la momentul de azi”, a declarat Victor Ponta, citat de realitatea.net.

Potrivit primului ministru situatia de la Oltchim a inceput sa se deterioreze intre anii 2009 – 2011, anul 2009 fiind punctul de referinta privitor la posibilitatea salvarii combinatului.

„In 2009, s-ar fi putut salva Oltchimul foarte usor. Timp de trei ani, din motive obiective sau subiective, Oltchim a devenit dintr-o societate indatorata, intr-una fara iesire. In ultima perioada, atat ministerul Economiei si ANAF au pornit in investigarea cauzelor care au dus Oltchim sa acumuleze aceste datorii. Nu cred ca vom putea recupera ceea ce s-a pierdut. Cineva trebuie sa plateasca pentru aceasta situatie”, a mai spus Victor Ponta.

Premierul Romaniei a tinut sa precizeze si motivul pentru care s-a acceptat ca la licitatia de privatizare a Oltchim sa nu existe limite referitoare la firmele ori persoanele care doresc sa cumpere combinatul.

„Vreau sa raspund unei intrebari legitime puse de analisti. De ce consultantul a acceptat participarea fara restrictii la licitatie? Orice restrictie referitoare la experienta si la alte conditionalitati ar fi dus ca la licittie sa fie doar PCC, ceea ce ar fi transformat procedura intr-o incredintare directa. Din acest motiv, consultantul a propus o licitatie deschisa, urmand ca dupa declararea castigatorului sa urmeze celelalte obligatii pe care si le asuma. Am fost informat de Chitoiu si Vulpescu si nu puteam sa avem un singur participant, PCC, ci trebuia sa avem o licitatie cat mai deschisa”, a mai afirmat Victor Ponta.

Ultimele stiri

  • Afacerile care pun, de azi, lacătul pe uşă. Legea intră în vigoare!
  • FCSB este noua campioană a României
  • Horoscop de Florii – duminică, 28 aprilie 2024. Nativii caută să se liniştească, dar vor întâmpina probleme
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Drogul „neobișnuit de puternic” care a băgat Anglia în alertă. Un om a murit, iar alți opt sunt la spital
  • A 12-a arestare în cazul atentatului de la Moscova
  • Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic, vândut cu peste 1 milion de euro
  • Eșec de proporții: consolidarea clădirilor, pusă pe pauză de Nicușor Dan
  • Doi angajaţi ai unei bănci din România, acuzaţi că i-au sustras unui client de 64 ani suma de 140.000 de euro. Cum au acţionat
  • Ce amendă rişti să încasezi dacă faci grătar pe balcon, de 1 Mai. Autorităţile au tras un semnal de alarmă
  • Exit mobile version