Cauta

Ponta, explicatii privind ratarea privatizarii Oltchim

Victor Ponta, premierul Romaniei, a prezentat motivele pentru care privatizarea Oltchim a reprezentat un esec, anuntand ca decaderea combinatului  a inceput in 2009.

foto realitateanet

Primul ministru al Romaniei, Victor Ponta, a sustinut, marti, o conferinta de presa in cadrul careia a dorit sa faca lumina referitor la privatizarea Oltchim Ramnicu Valcea, prezentand cateva dintre motivele esuarii vanzarii combinatului.

„Am avut discutii si am considerat necesar sa punem la dispozitia media cateva date esentiale din ultimii ani a situatiei de la Oltchim. E necesar deoarece a existat un interes major. Oltchim nu inseamna doar 3000 de angajati, ci si alte unitati economice. Situatia de la Oltchim e in responsabilitatea Guvernului. Trebuie o strategie de recuperare a datoriilor si de aducere a combinatului pe profit. Datele sunt publice si arata cum s-a ajuns la momentul de azi”, a declarat Victor Ponta, citat de realitatea.net.

Potrivit primului ministru situatia de la Oltchim a inceput sa se deterioreze intre anii 2009 – 2011, anul 2009 fiind punctul de referinta privitor la posibilitatea salvarii combinatului.

„In 2009, s-ar fi putut salva Oltchimul foarte usor. Timp de trei ani, din motive obiective sau subiective, Oltchim a devenit dintr-o societate indatorata, intr-una fara iesire. In ultima perioada, atat ministerul Economiei si ANAF au pornit in investigarea cauzelor care au dus Oltchim sa acumuleze aceste datorii. Nu cred ca vom putea recupera ceea ce s-a pierdut. Cineva trebuie sa plateasca pentru aceasta situatie”, a mai spus Victor Ponta.

Premierul Romaniei a tinut sa precizeze si motivul pentru care s-a acceptat ca la licitatia de privatizare a Oltchim sa nu existe limite referitoare la firmele ori persoanele care doresc sa cumpere combinatul.

„Vreau sa raspund unei intrebari legitime puse de analisti. De ce consultantul a acceptat participarea fara restrictii la licitatie? Orice restrictie referitoare la experienta si la alte conditionalitati ar fi dus ca la licittie sa fie doar PCC, ceea ce ar fi transformat procedura intr-o incredintare directa. Din acest motiv, consultantul a propus o licitatie deschisa, urmand ca dupa declararea castigatorului sa urmeze celelalte obligatii pe care si le asuma. Am fost informat de Chitoiu si Vulpescu si nu puteam sa avem un singur participant, PCC, ci trebuia sa avem o licitatie cat mai deschisa”, a mai afirmat Victor Ponta.

Ultimele stiri

  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Anunț de atribuire UAT Orașul Negru Vodă
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version