AcasăNewsPonta: Articolul privind procurorii din Legea lustratiei, o prostie

Ponta: Articolul privind procurorii din Legea lustratiei, o prostie

Presedintele PSD Victor Ponta a declarat, miercuri, comentand decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) de a sesiza Curtea Constitutionala (CC) privind neconstitutionalitatea articolului din Legea lustratiei care ii incrimineaza pe procurori, ca acest articol reprezinta o „prostie” si ca vina pentru aprobarea acestuia apartine PDL.

„I-am auzit pe tot felul de PDL-isti acuzandu-i pe UDMR-isti ca au venit cu acest articol. E un gen de minciuna care trebuie demontata. Aceasta lege prost-facuta, si cu incalcarea regulamentului, a fost votata de PDL-isti. Ei au lustra-o pe Macovei, ei au incalcat regulamentul, acum ce fac, dau vina pe UDMR-isti? Ei inteleg ca o sa dea decizia de segregare a Universitatii de la Targu-Mures. E vina UDMR ca cere sau e vina PDL ca da si voteaza totdeauna toate aceste prostii?”, a spus Ponta.

El a precizat ca e „foarte bine” ca iCCJ va sesiza Curtea Constitutionala. „E foarte bine. Toata Legea lustratiei, asa cum a fost adoptata, este o lege absolut inaplicabila. Cred ca cei care au adoptat-o nu doar s-au facut de ras, dar trebuie sa dea ei explicatii. Ei au lustrat-o si pe Macovei, lucru cu care eu nu sunt de acord, desi nu ma puteti banui de simpatii pentru doamna Macovei, dar articolul este absolut o prostie”, a spus Ponta.

Liderul PSD a adaugat ca aruncarea responsabilitatii in cadrul coalitiei guvernamentale este un procedeu incorect. „Genul asta de a-si da responsabilitatea de la unul la altul, PDL pe UDMR, UDMR pe UNPR, cred ca e profund incorect si cred ca sunt toti la fel de vinovati de ceea ce fac, fara niciun fel de gandire si seriozitate. Ca au vrut ei sa se lustreze intre ei, pe Monica Macovei, e ce pot ei sa faca in Camera”, a spus Ponta.

Instanta suprema sesizeaza Curtea Constitutionala privind neconstitutionalitatea Legii lustratiei

Sectiile Unite ale instantei supreme au decis, miercuri, sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei privind neconstitutionalitatea unui articol din Legea lustratiei, dupa ce au primit sesizari de la doua asociatii profesionale de magistrati si de la procurorul general al Romaniei.

Sectiile Unite ale inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) s-au intrunit, miercuri, pentru a decide cu privire la constitutionalitatea sau neconstitutionalitatea articolelor din Legea lustratiei. Asociatia Procurorilor din Romania, Asociatia Magistratilor din Romania si procurorul general al Romaniei au notificat ICCJ cu privire la posibile articole ce incalca Constitutia Romaniei, din legea lustratiei.

In acest context, 89 de judecatori au discutat cateva ore pe tema articolelor ce ar putea ingradi drepturile constitutionale ale celor vizati in actul normativ, in final, cu majoritate de voturi, au stabilit ca articolul 1 lit. g din Legea lustratiei incalca prevederile legii fundamentale. Ei au hotarat astfel sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la acest aspect.

Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, membru de drept in CSM, a inaintat inaltei Curti de Casatie si Justitie, spre a fi supusa analizei, o solicitare privind noua Lege a lustratiei, avand in vedere competentele ce apartin instantei supreme in cadrul controlului apriori de constitutionalitate, reglementat prin dispozitiile art. 46 lit. a din Constitutia Romaniei si art. 15 alin.1 din Legea 47/1992.

„Considerentele vizeaza, in primul rand, aspecte de tehnica legislativa, intrucat in continutul noii Legi a lustratiei exista necorelari, cum ar fi faptul ca dispozitiile art. 3 alin. 6 nu se incadreaza in ansamblul acestei legi, iar dispozitiile art. 6 nu se coroboreaza cu dispozitiile art. 3 alin. 5 din aceeasi lege”, arata procurorul general.

Un alt exemplu, spune sursa citata, il constituie si neconcordanta noii Legi a lustratiei cu prevederile art. 53 din Constitutie, care statueaza ca „exercitiul unor drepturi sau libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea (…) si moralei publice (…)”, ori prin continutul noii legi se largeste aria incompatibilitatilor si interdictiilor prin introducerea unor prevederi care genereaza discriminari in ceea ce priveste corpul profesional al magistratilor.

author avatar
National