AcasăNewsPonta a prezentat noile masuri economice: In timp ce energia se ieftineste,...

Ponta a prezentat noile masuri economice: In timp ce energia se ieftineste, gazul se scumpeste!

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, in parlament, ca taxa de cogenerare pentru exportul de electricitate va fi eliminata, in timp ce pretul la gaze pentru consumatorii casnici va creste cu 2% de la 1 aprilie.

Premierul Victor Ponta a prezentat, luni, noile masuri economice, precizand ca acestea vor fi aprobate, miercuri, de Guvern. De asemenea, prim-ministrul a declarat ca pretul de referinta la gaze pe piata libera pentru consumatorii industriali ramane neschimbat.

Victor Ponta a subliniat ca eliminarea taxei de cogenerare va incuraja exportul de electricitate pe piata regionala, iar competitivitatea va fi incurajata de mentinerea pretului de referinta la gaze, in industrie, la nivelul de la 1 ianuarie 2014.

“Guvernul va pune, miercuri, in discutie eliminarea taxei de cogenerare pentru export, in acest fel fiind incurajate exporturile de energie ale Romaniei pe piata regionala. Pe 8 aprilie, Comisia Europeana va publica regulamentul si ghidul prin care fiecare tara membra va putea sa asigure o schema de reducere cu 85% pentru consumatorii industriali a cheltuielilor cu energia regenerabila. La gaze, de la 1 aprilie pretul pentru consumatorii casnici, in baza calendarului negociat de fostul guvern si aplicat de noi, va creste cu 2%, in schimb pentru toti cei aflati pe piata libera pretul de referinta va fi cel de la 1 ianuarie 2014”, a spus Victor Ponta.

Guvernul este hotarat sa reduca contributiile de asigurari sociale la angajator cu 5 puncte procentuale, cu un impact bugetar calculat pe semestrul II de 2,6 miliarde lei, si sa aplice scutirea de impozit pe profitul reinvestit de la 1 iulie, masuri care vor fi discutate cu Fondul Monetar International, a mai declarat Victor Ponta.

Taxa de cogenerare are o pondere in facturi de 2-3% si este incasata de companiile care produc simultan energie electrica si termica, fiind platita de orice consumator. Taxa se aplica in intervalul 2011-2023.

author avatar
Alina Costache
176 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger