AcasăNewsPompierii români, flituiți de incendiata Australie: Nu avem nevoie de ajutor

Pompierii români, flituiți de incendiata Australie: Nu avem nevoie de ajutor

Australia acceptă ajutoare doar pe criterii geopolitice

Un contingent de 70 de pompieri militari români este pregătit în orice clipă să plece în îndepărtata Australie pentru a ajuta la stingerea incendiilor devastatoare din această zonă. Deocamdată, însă, autoritățile australiene au refuzat ajutorul românilor și al europenilor, singurul sprijin acceptat fiind cel al americanilor și al canadienilor.

Australia acceptă ajutoare doar pe criterii geopolitice

Autoritățile australiene au dat dovadă de o aroganță stupefiantă după ce au refuzat categoric ajutorul oferit de pompierii români, dar și de pompierii din țările Uniunii Europene. Și asta în condițiile în care toate statele lumii deplâng catastrofa fără precedent care a lovit această țară, în urma incendiilor devastatoare și scăpate total de sub control. ”După ce Uniunea Europeană a activat Mecanismul de Protecție Civilă (EUCPM), România a comunicat că este disponibilă pentru a trimite resursă umană, dar Australia încă nu a acceptat. Au răspuns mai multe țări din Uniunea Europeană că trimit oameni, dar în acest moment nu avem aprobarea Australiei. Australia a primit oameni doar din Statele Unite și Canada, noi și țările europene rămânem în stand-by. Dacă se vor răzgândi, este totul organizat prin mecanismul de protecție civilă europeană și în România a fost aprobată de către președinte, premier și ministrul de Interne plecarea unui contingent de la noi. La acest moment suntem în așteptare. Avem pregătiți 70 de pompieri, cu experiență, care au lucrat în zone cu incendii de pădure. Franța, între timp, a trimis o echipă de evaluare, de 5 oameni, care au ajuns în Australia și vor sta acolo 10 zile”, ne-a declarat secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Patru luni de incendii

Australia este mistuită de flăcări din luna septembrie a anului trecut, iar pompierii nu reușesc să țină sub control incendiile, care au curprins 10 milioane de hectare de teren. Peste 20 de persoane au murit și 500 de animale au fost ucise de la izbucnirea incendiilor și până în prezent, pagubele evaluate de societățile de asigurări ridicându-se la aproape jumătate de miliard de dolari americani. Totodată, aproape 8.000 de koala au pierit în incendiile din New South Wales, regiune care se află la aproximativ 380 de kilometri la nord de Sydney și care găzduiește cel mai mare număr de urși koala din Australia, cu o populație de până la 28.000. Între timp, dezastrul se extinde, iar autoritățile au trecut acum la măsuri halucinante, demarându-se uciderea în masă a 10 mii de cămile, acuzate că ar bea prea multă apă. Mai mult, peste 200 de persoane au fost reținute sau arestate în Australia, pe motiv că ar fi provocat o parte din incendii, multe dintre acestea fiind copii. Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au atras atenția că fumul degajat de incendii are impact asupra sănătăţii unor colectivităţi sensibile – copii, femei însărcinate şi vârstnici, şi poate afecta pacienţii cu boli respiratorii şi cardiace.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.734 afisari

1 COMENTARIU

  1. Acum – 2-3 luni am avertizat ca lumea puturoasa a pompierilor ? a ramas cu furtune de la 1907…Stiinta a gasit bombe sa topeasca omu nu si sa stinga focu. Relativ usor o bomba cu CO² ar stinge instant parjoala… Ba mai mult am vazut o figurina de pompier austral cu un furtunas, alacu care mai imi mai stropesc eu gradina vara e mare, asta cu o pisoarca de furtun stingea focul… Am sesizat dupa Grecia si California cu institutia unei armate serioase de stins focul. Evident ecoul spuselor mele a sunat a gol..
    Faptul ca cineva refuza ajutorul arata ce tampiti is mai ales ca au in judecata 180 de cazuri de presupusi piromani de productie propie pepiniera locala…
    E bine ca dupa Colectiv pompierii romani au o vacanta de antrenare prelungita.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger