Românii care beneficiază venit minim garantat, precum și romii din așezările informale vor primi, pentru fiecare membru al familiei, pachete cu alimente și produse de igienă, cumpărate din fonduri europene. Este vorba despre o sumă de aproape 400 milioane de euro destinată persoanelor aflate în sărăcie extremă, rămasă din anii anteriori din Programul POAD.
Guvernul a decis să folosească cele aproape 400 milioane de euro din fonduri europene pentru a cumpăra alimente și produse de igienă destinate românilor aflați în sărăcie extremă. În fapt, suma este cea rămasă necheltuită din programul operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate – POAD 2014-2020, însă Executivul nu a precizat exact câți bani va aloca. România, ca și celelalte țări din UE, a primit acceptul să utilizeze sumele rămase necheltuite din programele din fonduri europene aflate în derulare pentru relansarea economică și achiziționarea de echipamente necesare în pandemie. Însă lipsa de transparență a Guvernului, care a ales să nu introducă cifre în Ordonanța de Urgență pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării POAD, transformă suma dedicată persoanelor aflate în sărăcie extremă într-o mare necunoscută. Deși în actul normativ inițiat de Guvern se arată că programul POAD a funcționat greoi de-a lungul acestor ani, în realitate motivul pentru care cele 400 de milioane de euro nu s-au cheltuit a fost legat de creșterea nivelului de trai și de scăderea drastică a numărului persoanelor fără niciun fel de venit. Mai mult, chiar și persoanele care, potrivit condițiilor de eligibilitate, s-ar fi încadrat la dreptul de a primi pachete alimentare, au refuzat să vină să le ridice de la punctele de distribuție. Motiv pentru care, cel puțin anul trecut, programul nu s-a derulat în niciun fel. Resuscitarea acestui program, în condițiile în care banii ar fi putut fi utilizați mult mai eficient, are însă un iz electoral. Și asta pentru că Guvernul a decis să modifice criteriile de acordare a ajutoarelor alimentare și de igienă și să extindă acordarea pachetelor la fiecare membru al familiei înscrisă la venitul minim garantat, precum și la țiganii din așezările informale, adică cei care și-au construit ilegal locuințe în diverse zone ale țării, fără acte de proprietate și fără autorizații de construcție.
Se măresc cheltuielile cu transportul
Până acum, cheltuielile cu transportul și depozitarea produselor se deconta cu 1% din costul produselor furnizate. În prezent, potrivit Ordonanței de Urgență, costurile administrative, de transport și de depozitare suportate de unitățile administrativ-teritoriale sau instituțiile prefectului vor fi decontate cu 5% din valoarea produselor livrate. ”Reprezentanții instituțiilor Prefectului vor fi cei care vor efectua distribuția către persoanele defavorizate, asigurând atât personalul necesar în acest sens, cât și mijloacele logistice necesare pentru a duce la îndeplinire acest demers. În ceea ce privește lărgirea ariei de sprijin pentru toți membrii familiilor cărora le este stabilit prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, s-a constatat că sprijinul anterior acordat doar membrului titular al dreptului la venit minim garantat este insuficient pentru a acoperi nevoile de alimentație ale întregii familii și s-a procedat la acoperirea acestei nevoi prin considerarea întregii familii ca fiind eligibilă pentru acest sprijin. Categoriile de persoane cele mai defavorizate care beneficiază de ajutoare alimentare sunt familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit venitul minim garantat, familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, persoane/familiile aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, precum și persoanele care fac parte din așezările informale”, se arată în Ordonanța de Urgență a Guvernului.